Duyuru

Kosova Arap ülkeleri tarafından tanınmaya çalışıyor

Kosova Haberleri

  /   574   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Kosova, kısmen kültürel akrabalıktan dem vurarak Arap ülkeleri tarafından diplomatik olarak tanınmaya çalışıyor.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin haberi -- 28/08/08

photo

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, 25 Ağustos Pazartesi günü "Kosova ve Arap Dünyası" adlı konferansta konuşurken görülüyor. [Laura Hasani]

Kosovalı liderler 25 Ağustos Pazartesi günü Priştine'de düzenlenen "Kosova ve Arap Dünyası" adlı konferansta Arap ülkelerini Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya çağırdılar. Katılımcılar arasında Ortadoğu'dan uzmanlar ve Kosova'dan hükümet ve sivil toplum liderleri yer aldı. Etkinliği, Kosovalı STK'lardan oluşan bir konsorsiyum olan Forum 2015 düzenledi.

Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, "Kosova vatandaşları Arap ülkelerinin Kosova'yı tanımada öncü olacaklarını düşünmüşlerdi." dedi. Ancak, bugüne kadar Kosova'yı tanıyan Müslüman çoğunluklu ülkeler sadece Türkiye, Afganistan, Arnavutluk, Senegal, Burkina Faso ve Sierra Leone oldu. Oysa İslam Konferansı'nda 57 üye ülke bulunuyor.

Seydiu kamuoyunun Arap ülkelerinin Kosova'nın bağımsızlığını çok yakında tanıyacağı yönündeki inancını vurgulamasına karşın, gazeteci ve siyasi Veton Surroi hükümeti dış politikada inisiyatif sahibi olmamakla suçladı. Cumhurbaşkanı, "Kosova'nın gerçek bir dış politikası ve bu konuyla ilgili bir vizyonu yok." dedi.

Dışişleri Bakanı İskender Hiseni hükümeti savunan sözlerinde, "Kosova tanınma süreci üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaktadır ve bu konferansın Kosova'ya yardımı vardır." dedi.

Ülkenin başbakanlık danışmanı Rıdvan el Sayid, Kosova'nın Arap dünyası tarafından tanınmasının, Filistin halkının kendi kaderini tayinine örnek teşkil edeceği için Ortadoğu'ya fayda sağlayacağını söyledi. El Sayid, "Kosova'nın bağımsızlığının tanınması Kosova ile Arap devletleri arasındaki kültür ilişkisinin güçlenmesine yardım edecektir," dedi.

Konferansa katılanlar genelde Kosova ile Arap devletleri arasındaki ortak mirası diplomatik ilişkiler kurmak için bir neden olarak gösterdiler. Surroi, bu toplumların Müslüman çoğunluklarının dışında "zengin bir geleneği, Osmanlı İmparatorluğu'nun ortak mirasını" paylaştığını söyledi.

BBC Arnavutça servisine verdiği röportajda el Sayid, Arap dünyasının tanınmasında yaşanan gecikmeyi öncelikle iki faktöre bağladı. İlk olarak, "dört veya beş" Arak ülkesinin Rusya ve Sırbistan ile iyi ilişkileri var. İkincisi, Kürt, Berberi veya Hıristiyanlar gibi huzursuzluk potansiyeline sahip büyük toplumlar Kosova'yı tanıyarak kendi ülkelerinin daha da bölünmesini teşvik etmekten korkuyorlar.

Ancak konferansta yaptığı konuşmada el Sayid, Arapların diplomatik tanımasının "aylar meselesi" olduğunu söyleyerek Kosova için umutlu olduğunu söyledi.

Türkiye Uluslararası İşbirliği Bakanı Said Yazıcıoğlu da cesaret verici bir tonda, Ankara'nın Kosova'nın Arap ülkeleri tarafından en kısa sürede tanınmasına yardım etmek için çalıştığını söyledi. Yazıcıoğlu, "Türkiye Kosova'nın tanınması için kulis yapıyor." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar