Duyuru

Yunanistan, rasathanesini müslümanlara açtı

Yunanistan

  /   525   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 
Ülkesinde yaşayan Türklerin dini konularda Türkiye ile ilişkisinden rahatsız olan Atina, rasathanesini müslümanlara açtı.
Pazartesi, 01 Eylül 2008 15:48



Dünya Bülteni/ Haber Merkezi 

Apoyevmatini gazetesine göre, Atina'da ve Yunanistan'ın büyük şehirlerinde yaşayan Müslümanlar, bundan böyle Ramazan'ı ve diğer bayramlarını, Yunanistan'daki astronomik hususlara göre belirleyecekler. 

Müslümanların dini görevlerini Arap takvimi temelinde yerine getirdiklerini belirten gazete, "Ramazan ayı onlar için çok önemli ve başlangıcı da titizlikle belirlenmeli. Çünkü, orucun başlangıcını simgeliyor. Genelde, Müslüman olmayan ülkeler bu husustaki astronomik bilgileri başka bir ülkeden alıyor ve bu bilgiler temelinde Ramazan'ı belirliyorlar. Ya da göçmenler kendi ülkelerindeki astronomik hususlara göre oruç tutuyorlar" ifadesini kullandı. 

Yunanistan Müslümanlar Birliği yetkililerinin, Atina'daki gayriresmi camilerden bir heyetle, geçtiğimiz cumartesi günü Penteli'deki Rasathane'yi ziyaret ettiğini ve yeni ayın doğuşunu izlediğini de kaydeden Apoyevmatini gazetesi, rasathane sorumlusu profesör Mitsopulos'un Müslümanlara bir konuşma yaptığını, ayrıntılı bilgiler verdiğini ve daha sonra da teleskop ile aya bakıldığını kaydetti. 

"Ülkemizde ilk kez böyle bir şey gerçekleştiriliyor" diyen Apoyevmatini gazetesi, "Ramazan'ın Yunan astronomik hususlarına dayanılarak belirlenmesi kararı alan Yunanistan Müslümanlar Birliği ile Rasathane Müdürlüğü arasında çok iyi bir işbirliği oldu" ifadesini kullandı.

Siyasi gözlemciler, Yunanistan'ın bu hareketiyle, Müslümanların İslam Dünyası ile ilişkilerini kendi kontrölüne almaya çalışma kaygısı yattığını belirtiyorlar. 

  

Yorumlar