Duyuru

Haris Sladjic İstanbul'a geliyor

Türkiye Haberleri

  /   622   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

Bosna Hersek Cumhurbaşkanı, Türk işadamlarıyla biraraya gelecek.
Pazartesi, 01 Eylül 2008 21:59

Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladjic, Türk işadamlarıyla biraraya gelecek. 4 Eylül'de istanbul'da yapılacak toplantıda iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ele alınacak. 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Dr. Haris Sladjic'i, Türk-Bosna Hersek İş Konseyi Ortak Toplantısı ile ağırlıyor. Sladjic'in Türkiye'ye düzenleyeceği resmi ziyaret vesilesi ile iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek ve son gelişmeleri değerlendirmek üzere, TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında düzenlenecek olan toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da katılımı bekleniyor. 

Bosna Hersek Başbakanı Zeljko Komsic'in yanı sıra 2008 Kasım ayı itibariyle Cumhurbaşkanlığını devralması öngörülen Nebojsa Radmanovic, Bosna Hersek Yatırım Ajansı Başkanı Haris Basic ve Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkanı, Türk-Bosna Hersek İş Konseyi Eş Başkanı Milan Lovric'in katılacağı toplantıda DEİK/Türk-Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı Selman Ulusoy da bulunacak. Güneydoğu Avrupa coğrafyasında gelişen ekonomik göstergeleri ve yatırım ortamının yanı sıra Avrupa Birliği'ne üye olma çabaları ile Türkiye için stratejik bir konumda olan Bosna Hersek ile Türkiye arasında olan ikili ilişkilerin görüşülmesi anlamında önem taşıyan toplantıya, 35 Bosnalı iş adamından oluşan bir heyet de katılıyor. 

Söz konusu ziyaret vesilesi ile İstanbul'a gelecek olan heyette, metal işleme, gıda işleme, ambalaj, inşaat, ahşap ve mobilya, danışmanlık, seramik, otomotiv ve yan sanayii, turizm, finans ve bankacılık, kimya, konfeksiyon, makine ve lojistik sektörlerinden temsilciler bulunuyor. Adı geçen sektörler Türkiye ile Bosna Hersek arasında işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve Türkiye'nin önem verdiği sektörler olarak kaydediliyor. 

İki ülke arasında işbirliğine uygun olarak tespit edilen sektörlerdeki potansiyelin verimli değerlendirilmesi amacı ile 4 Eylül 2008 tarihinde gerçekleştirilecek DEİK/Türk- Bosna Hersek İş Konseyi Ortak Toplantısı Türk ve Bosnalı iş adamlarını biraraya getirmeyi ve karşılıklı bilgi akışını sağlamayı amaçlıyor. 

Daha önce de iki ülke arasındaki dostane ve yakın ilişkileri, mevcut ticari ve ekonomik işbirliğine de yansıtmak amacı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 25 Mart 2008 tarihinde, 80 Türk işadamının katılımıyla Saraybosna'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyaret kapsamında DEİK koordinasyonunda bir DEİK/Türk-Bosna Hersek İş Konseyi Toplantısı da düzenlenmişti. Bosna Hersek'e Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen son ziyaret ise 2006 Nisan ayında yapılmıştı. 

Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, İş Konseyi'nin ilk kurulduğu yıllardaki tarihsel gelişmeler ve beraberindeki zorlu koşulların yerini, yapıcı ve umut dolu bir geleceğe bırakmasından ötürü sevindirici gelişmeler kaydettiği görülüyor. Bosna Hersek ile Türkiye arasında 2002 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması da iki ülke ticaret hacminin 2002-2003 yılları arasında 1,5 kat artmasına önemli katkı sağlamıştı. Toplam ticaret hacmi 2007 yılı sonu itibariyle ise, 2002 yılına oranla dokuz kat artış göstererek, 466,6 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bosna Hersek'teki Türk yatırımları yaklaşık 40 milyon Euro tutarında olup, gıda ve içecek, tekstil/konfeksiyon, ilaç, kağıt, ağaç işleme, cam ve müteahhitlik sektörlerini içeriyor. 
 

Kaynak: CİHAN 

  

Yorumlar