Duyuru

Orman yangınları Makedonya'yı kasıp kavuruyor

Makedonya

  /   711   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Makedonya'nın yangınla mücadele kapasitesi bu yaz bir kez daha test edilirken, hükümet yeni donanımla ilgili planlarını sunamadı.

Southeast European Times için Üsküp'ten Marina Stojanovska'nın haberi -- 27/08/08

photo

26 Ağustos Salı günü, Makedonya'nın orta kesimindeki Makedonski Brod kasabası yakınlarında yer alan Poreche'de çıkan bir yangını söndürmeye çalışan bir itfaiyeci görülüyor. [Getty Images]

Makedon itfaiyeciler, yüksek sıcaklıklar ve kuru hava şartları nedeniyle geçen hafta artış gösteren çok sayıdaki orman yangınıyla mücadele ediyorlar. Yangınların en büyüğü Strumitsa yakınlarındaki Belasica Dağı yakınlarında çıktı. Buradaki itfaiyeciler on günden uzun süredir alevleri konrol altına almaya çalışıyorlar.

Bugüne kadar Belasica Dağı'nda yaklaşık 1000 hektarlık alan kül oldu. İtfaiye teşkilatının yanı sıra ordudan da yardım istendi. Yangınlar Bitola, Kicevo, Krusevo, Kumanovo, Radovish, Kalkandelen ve Kuckovo ve Radusha köyleri de dahil olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde de etkili oluyorlar. Hükümete göre, yangınlar ülke çapında 2 bin 622 hektarlık orman alanını yok ettiler.

Kriz Yönetim Merkezine göre, Kalkandelen civarındaki yangınlar 26 Ağustos Salı günü itibarıyla kontrol altına alındı. Ancak Makedonski Brod belediyesinin yer aldığı Poreche bölgesindeki bir yangın yayıldı ve şimdi de Jasen Milli Parkı'nın sınırlarına dayanmış durumd. Bu bölgede 1.000 hektardan fazla alan yandı ve ordu yangını kontrol altına almak amacıyla bölgeye yaklaşık 200 asker gönderdi.

Bu arada Bitola bölgesindeki Kaymakçalan Dağı'nda, komşu Yunanistan'da çıkan bir yangın hala faal durumda. Bölgenin bazı kesimlerine ulaşılamaması durumu daha da kötüleştiriyor.

Mevcut durum hükümeti, ilk olarak Temmuz ayında konmasına karşın daha sonra kaldırılan halkın ormanlara girme yasağını tekrar uygulamaya koymasına yol açtı. Şimdi tekrar uygulanan yasakta, ormanlık alana giren kişilerin bakanlıktan özel izin almalarını gerektiriyor.

Bu arada içişleri bakanlığı da savcılığın kundakçılık yaptıkları iddia edilen kişiler aleyhinde üç adet dava açıldığını açıkladı. Ancak isimler açıklanmadı.

Bazı kesimler yetkilileri Yunanistan'dan gelebilecek itfaiye yardımını siyasi gerekçelerden ötürü reddetmekle suçluyorlar. Makedon Spic gazetesinin haberine göre, ülke 2007 yılında Hırvatistan tarafından sağlanan itfaiye uçaklarını kullandı. Bu yıl, Kaymakçalan Dağı'ndaki yangın Yunanistan'da çıkmış olmasına rağmen, Makedonya komşusundan benzer bir yardım istemedi.

Büyük yangınlar geçen yıl da Makedonya'yı etkisi altına aldı. O zaman, hükümet modern itfaiye donanımı satın alma sözü vermişti. Ancak söz konusu donanımı satın almak için açılan ihale başarısızlıkla sonuçlandı. Koruma ve Kurtarma Dairesi başkanı Şaban Saliu'ya göre, ihaleye giren tek firma da belgeleri eksiksiz olarak sunmayı başaramadı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar