Duyuru

Muradiye Camii ibadete aciliyor

Bulgaristan

  /   1792   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 
 

Osmanli eserlerinin Balkanlar’daki en onemli camilerinden birisi olan ve onarimi tamamlanan Plovdiv Muradiye Camii Ramazan ayinin ilk Cuma gunu ibadete acilacak. Istanbul Buyuksehir Belediyesi’nin maddi destegiyle orjinaline uygun olarak restore edilen Muradiye Camii, Turkiye ve Bulgaristan’dan katilacak heyetler huzurunda yeniden ibadete acilacak. Camiin acilisina Turkiye’den ozel olarak Istanbul Buyuksehir Belediye Baskani Kadir Topbas, bakanlar, milletvekilleri ve bircok ozel davetliyi iceren 50 kisilik bir heyetin katilmasi bekleniyor.
 
Iki yillik kapsamli bir restorasyon geciren Muradiye Camii’nin catisindan baslanarak, kubbelerin guclenmesi, kursunlarin yenilenmesi, ic suslemelerin orjinaline uygun yapilmasi, zemin ve duvarlarin guclendirilmesi, minarenin yenilenmesi, yeni mahfil, abdesthane, cemaat odasi, dogu ve bati taraflarinda kapilar acilmasi gibi islemlerden gecti. Restorasyon esnasinda Turkiye’den ve Bulgaristan’dan bircok kalifiyeli mimar, muhendis, restorator  ve isci gorev yapti.

Muradiye Camiinin tarihi
 
Muradiye Camii, Osmanli Padisahi Murat Hudavendigar’in emriyle (1364 – 1385) yaptirilmis olup mimari bilinmemektedir. Erken donem Osmanli mimarisinin karekteristik ozelligi olan cok kubbeli bir yapi olup yigma teknigi ile yapilmistir. Kulliye seklinde insa edilen cami; Muradiye, Cuma, Hudavendigar ve Ulu camii olarak degisIk adlarla anilmaktadir. 1200 m2 kapali alana sahip caminin gunumuzde kullanilan en yaygin isimleri Muradiye ve Cuma’dir. Sehrin ticari ve sosyal alanlari etrafinda gelistigi icin halk tarafindan o bolgeye ‘Cumayata’ denmektedir. Suslemeleri ve hat yazilari ile kendine ozgu bir yapidir. Simdiye kadar en kapsamli onarimi 1785 ve 1815 yilinda gormustur. Eser 1928’de 7.0 siddetindeki depremde ve 1985 yilindaki kazi calismalarinda ciddi zarar gormus ve yikilma tehlikesiyle karsi karsiya kalmistir.
 
Taner Mehmet, Plovdiv
 

01 September 2008 

  

Yorumlar