Duyuru

Bulgaristan, Belene nükleer santralinin inşaatını yeniden başlatıyor

Bulgaristan

  /   388   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Bulgaristan, 4 milyar avroluk bu yeni tesisin, ülkenin Balkanlarda eskiden sahip olduğu enerji merkezi rolünü yeniden kazanmasına yardımcı olacağını umuyor.

(Reuters, AFP, AP, DPA, EurActiv, RIA Novosti, SNA, Dnevnik, Mediapool, Bulgaristan Hükümeti - 03/09/08; Sofia Echo - 02/09/08; Reuters - 01/09/08; Dnevnik - 28/08/08)

photo

Yapım çalışmalarında 10.000 kişiye ihtiyaç duyulacak olması ve santralin kendisinin de 2.000 kişiyi istihdam edecek olması nedeniyle Belene projesinin bölgede istihdamı artırması bekleniyor. [Getty Images]

Bulgaristan, bölgesel enerji pazarındaki lider konumunu yeniden kazanabilmek amacıyla ikinci nükleer santralinin yapımını 3 Eylül Çarşamba günü yeniden başlattı.

Başbakan Sergei Stanishev, ülkenin kuzeyinde bulunan Tuna Nehri üzerindeki Belene şehri yakınında kurulacak olan 2.000 megavatlık santralin inşaatını başlattıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu santral Bulgaristan'da son 18 yılın en büyük endüstri projesi," dedi. Stanishev, "Nükleer enerji ve Belene'nin gelişimi ülkenin enerji kaynakları konusundaki bağımsızlığını garanti altına alacak," diye sözlerine devam etti.

Yeni nükleer tesisin tahmini maliyeti 4 milyar avro, ancak pek çok kişi bu maliyetin santralin tam olarak faaliyete geçmesinin planlandığı 2014 yılı ortalarında 6 milyar avronun üstüne çıkmasını bekliyor. Sofya'nın 250 km kuzeydoğusunda ve mevcut Kozloduy Nükleer Santrali'nin 100 km doğusunda yer alan Belene Santrali'nde, her biri 1.000 megavat kurulu güce ve 60 yıl hizmet ömrüne sahip iki adet Rus yapımı VVER-1000 basınçlı su reaktörü kullanılacak.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre bu reaktörler "AB'de kullanılan en saygın model" ve yüksek bir güvenlik düzeyine sahipler.

Belene Nükleer Santrali 1980'lerin başında onaylanmış ve temeli 1987 yılında atılmıştı. Ancak dört yıl sonunda ve 1 milyar doların üstünde bir harcama yapıldıktan sonra, kaynak sıkıntısı ve çevre koruma gruplarının baskısı yetkilileri projeyi rafa kaldırmaya zorlamıştı.

Yetkililer, 2005 yılının Nisan ayında projenin resmi olarak raftan indirilmesinden yaklaşık üç yıl sonra inşaata devam etme kararı aldılar. Kozloduy reaktörlerinin 2007 yılı Ocak ayında AB'nin baskısıyla kapatılması sonrasında elektrik ihracatında yaşanan düşüşün Belene tarafından telafi edilmesini umuluyordu.

Bulgaristan Ulusal Elektrik Şirketi'nin bildirdiğine göre 2006 yılında 7,7 milyon kilovat saat olan enerji ihracatı, 2007 yılında 4,5 milyon kilovat saate düştü.

İki ünitenin temelleri 2009 yılının Mart ayında atılacak, asıl inşaatın ise bundan iki ay sonra başlaması planlanıyor. Birinci ünitenin Aralık 2013'te, ikinci ünitenin ise Haziran 2014'te devreye girmesi bekleniyor.

Belene Nükleer Santrali'nin yapımı için Rusya'nın nükleer santral donanımı ve hizmet ihracat tekeli Atomstroyexport ile sözleşme imzalayan ve Fransız Areva ile Alman Siemens şirketlerini müteahhit olarak kullanan NEC firması santralde %51 çoğunluk hissesine sahip olacak. Bu ayın sonuna kadar da kalan %49 azınlık hissesini alması için bir stratejik ortakla anlaşılması bekleniyor.

Mart ayında son listeye kalan Alman RWE ve Belçikalı kamu hizmetleri şirketi Electrabel'in 15 Eylül tarihine kadar son tekliflerini vermesi bekleniyor. Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov, Çarşamba günü yaptığı açıklamada bu ayın sonuna kadar bir stratejik ortak seçileceğini belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar