Duyuru

AB yetkilileri Sırbistan'ın AB ile entegrasyonunu destekliyor

Sırbistan

  /   454   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Brüksel'deki AB temsilcileri Sırbistan'ın şansı konusunda olumlu bir tablo çizerken, gerekliliklerin karşılanması gerektiği konusunda da uyarıda bulundular.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi – 04/09/08

photo

AK Başkanı Jose Manuel Barroso (sağda) Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile yaptığı görüşme sonrasında, koşullar yerine getirilebilirse "önümüzdeki yıl adaylık statüsü verilebilir," dedi. [AFP]

3 Eylül Çarşamba günü Sırbistan temsilcileriyle görüşen AB yetkilileri, Belgrad'la geçici bir ticaret anlaşmasının uygulamaya konulmasına destek verdiler. Bu belge 29 Nisan tarihinde Sırbistan'ın İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'yla birlikte imzalanmış, ancak Belgrad Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) ile tam işbirliği sağlayıncaya kadar iki belge de askıya alınmıştı.

AB dış politika sorumlusu Javier Solana, Brüksel'de yapılan toplantıda üst düzey Sırp yetkililere geçici anlaşmanın yakın gelecekte yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Solana, "Sırbistan'ın şu anda yeni ve Avrupa yanlısı bir hükümeti var ve AB ile olan ilişkilerini derinleştirmek istiyor, biz de bu yönde ilerlemeye kararlıyız," dedi. Solana ayrıca Sırbistan'ın 2009'un ilk yarısı gibi erken bir tarihte AB adaylık statüsünü alabileceğini, ancak bu amaca ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

ICTY başsavcısı Serge Brammertz, 10 Eylül tarihinde Belgrad'a gelerek Lahey mahkemesiyle olan işbirliği çabalarını değerlendirecek. Brammertz olumlu bir değerlendirme yaparsa, ticaret anlaşması AB zirvesinin yapılacağı 15 Eylül gibi erken bir tarihte yürürlüğe girebilir. Ancak iki üye, Belçika ve Hollanda bu karara muhalefet edeceklerinin işaretlerini veriyor ve Sırbistan'ın öncelikle savaş suçlarından dolayı yargılanması gereken kaçak Ratko Mladiç'i tutuklaması gerektiğini belirtiyorlar.

Solana, bu iki üye ülkenin onay verip vermeyeceği sorulduğunda anlaşmanın "çok yakında" yürürlüğe girmesini beklediğini söyledi. Solana ayrıca Sırbistan'ın AB üyeliği için yeni bir politik talep öne sürülmeyeceğini, diğer bir deyişle Belgrad'dan Kosova'nın bağımsızlığını tanımasının istenmeyeceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Sırbistan'ın gerekli koşulları karşıladığı için AB adaylık statüsünü 2009 yılında alabileceğini belirtti. Diğer yandan, Barroso öncelikle SAA'nın onay için AB üye ülkelerinin önüne konması sürecinin başlatılması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Brüksel'deki Belgrad delegasyonuna başkanlık eden Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, ülkesinin mümkün olan en kısa zamanda aday statüsü kazanmayı ve 2009 yılında Schengen "beyaz" listesine dahil edilmeyi umduğunu söyledi. Tadiç, Sırbistan'ın ICTY karşısındaki tüm sorumluluklarını karşılamaya kararlı olduğunu ve Brammertz'den olumlu bir rapor beklediklerini de belirtti.

Tadiç aynı zamanda Sırbistan parlamentosunun SAA'yı yakın zamanda onaylayacağına olan inancını da dile getirdi. Onay süreci muhalif partiler tarafından engelleniyordu.

Başbakan Mirko Cvetkoviç ve Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç'in de dahil olduğu Sırbistan delegasyonu, onay sürecinin önünün açılabilmesi için yetkililerin ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını bildirdi. Delegasyon yetkilileri aynı zamanda Belgrad'ın Kosova'nın bağımsızlığını asla tanımayacağını belirtti ve AB'nin Kosova misyonu EULEX'in ancak BM Güvenlik Konseyi'nin onayıyla gönderilebileceği konusunda ısrar etiller.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar