Duyuru

Balkanlar'daki Osmanlı canlanıyor

Bulgaristan

  /   419   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 
 
 
 
 
Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlar'daki önemli tarihi eserlerinden biri olan ve ilgisizlik nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğu bildirilen "Murat Hüdavendigar Camisi", İstanbul Büyükşehir Belediyesince restore edildi.

Bulgaristan'ın Plovdiv kentindeki caminin restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla düzenlenen açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, anlamlı ve tarihi bir güne tanıklık ettiklerini dile getirerek, şehirlerin, medeniyetlerin yeşerdiği yerler olduğunu kaydedetti. Topbaş, medeniyetlerin o şehirlerde geliştiğine ve özel birtakım izler bıraktığına işaret etti.

"Bir şehrin değeri, geçmişten taşıdığı güzellikleri yansıtabildiği ölçekte ölçülür" diyen Topbaş, Plovdiv'in önemli eserlerinden Murat Hüdavendigar Camisi'nin, hem kültürel miras, hem de mabet olduğunu belirtti.
 
 

İSTANBUL'UN ZENGİNLİKLERİNİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Kadir Topbaş, caminin, bölgede yaşayan Müslüman nüfus için önemine değinerek, "Şehir yöneticileri olarak kentlerdeki bu değerleri ve eserleri ayağa kaldırmak, yenilemek ve geleceğe taşımak adına önemli mesailer harcıyoruz. İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti. Biz de geçmişten, 3 büyük imparatorluktan günümüze kadar kalan eserleri ihya ederek, İstanbul'un zenginliklerini geliştirmeye çalışıyoruz"dedi.

Plovdiv Belediye Başkanı Slavço Atanasov da İstanbul ile ilişkiler bazında yeni bir sayfa açtıklarını belirtti.

Bulgaristan'ın en büyük camilerinden biri olan "Cuma Camii" olarak da bilinen Murat Hüdavendigar Camisi'nin, önemli anıtlar arasında yer aldığını dile getiren Atanasov, Topbaş'ın, bu yardımın dışında İstanbul'daki Bulgar kiliselerini de restorasyon için maddi katkıda bulunduğunu bildirdi. 

  

Yorumlar