Duyuru

Yeni BH askeri birliği Irak'a doğru yola çıktı

Bosna Haberleri

  /   646   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Ağustos ayı ortasında, Bosna-Hersek'ten gönderilen yeni bir askeri birlik Irak'a Özgürlük barış misyonuna katıldı. Yetkililer birliğe BH'nin NATO üyelik çabalarına yardım ettiği için övgüde bulundular.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi – 02/09/08

photo

Bosna-Hersekli askerler Irak'a gitmek üzere uçuşlarına hazırlanıyorlar. [Getty Images]

Geçtiğimiz günlerde, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne (OSBiH) bağlı yeni bir askeri birlik, BH'li askerlerin bugüne kadar gördüğü en riskli barışı koruma görevini üstlenmek üzere Irak'a doğru yola çıktı. Önümüzdeki altı ay boyunca, OSBiH piyade birliğinin üyeleri koalisyon güçlerinin Bağdat yakınlarındaki Victory Base Complex'in (VBC) bir kısmının güvenliğini sağlayacaklar.

Uğurlama töreni 14 Ağustos'ta Saraybosna'nın dışındaki Rajlovac Kışlasında düzenlendi. Törende konuşan Savunma Bakan Yardımcısı Igor Crnadak, "Koalisyon üssünün güvenliğini sağlayacak olan askerler, birliklerimizin 2005 yılından beri uğraştığı patlamamış mühimmat imhasından daha farklı güçlükler ve risklerle karşılaşacaktırlar. Bu bir bilgisayar oyunu değil, ancak askerlerimizin hazırlıklı olacağına inanıyorum." dedi.

VBC'nin güvenliğinin sağlanmasına 49 OSBiH piyadesi yardımcı olacak. Askerler BH Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olmak üzere BH'nin her iki tarafından da geliyorlar. Bu da, OSBiH reformunun ülkenin gelecekteki NATO üyeliği açısından belirgin bir destek veren başarısını gösteriyor. Birliğe komuta eden Yüzbaşı Dragan Maliç, bütün askerlerin Irak'ta karşılaşacakları risklerin farkında olduklarını belirleterek, "Bir son derece iyi eğitilmiş profesyonelleriz." diyor.

Birliğe Irak yolculuğunda 36 askerden oluşan bir patlamamış mühimmat imha birliği de eşlik edecek. Bu birlik Irak'taki sekizinci dönemi için geri dönerken, şu anki komutanı Yüzbaşı Nebojsa Jankoviç ikinci dönemi için gidiyor. Jankoviç, astlarının çoğunun Irak'taki ikinci bir görev için gönüllü olduklarını söyledi.

Törende BH Cumhurbaşkanlığı Reisi Haris Silayciç de hazır bulundu. Silayciç, BH'li askerlerin dünya üzerindeki barış görevlerine katılmasının ülkenin NATO entegrasyonunu hızlandırdığını söyledi. "NATO yolundaki ilerlememizin hızlanmasına çok büyük katkıda bulundular." diyen cumhurbaşkanı şöyle devam etti: "Onlara müteşekkiriz ve onlarla gurur duyuyoruz." dedi.

ABD'nin BH Büyükelçisi Charles English de ABD hükümetinin Irak'a Özgürlük Operasyonuna olan katkılarından ötürü BH'ye olan şükran duygularını yineleyerek, ABD'nin BH'nin hızlı bir şekilde NATO üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.

Irak'a giden OSBiH'li piyadeler Banja Luka yakınlarındaki Manjaca Dağı'nda bulunan askeri eğitim alanında özel eğitim aldılar. Irak'taki görevlerine başlamadan önce de Kuveyt'te bir haftalık ilave eğitimden geçecekler.

Bazı değerlendirmelere göre, Irak ve Afganistan'da altyapı ve mayın temizleme projelerinde sözleşmeli personel olarak çalışan 2 bin başka BH uyruklu bulunuyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar