Duyuru

Sırp parlamentosu SAA'yı onadı

Sırbistan

  /   495   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Sırbistan, AB ile arasındaki önemli bir katılım öncesi anlaşmanın meclis tarafından kabul edildiği Salı günü Birliğe üyelik yolunda önemli bir adım attı. Brüksel'den üst düzey bir yetkili, 27 ülkeden oluşan bloğu Belgrad ile arasındaki geçici ticaret anlaşmasını yürürlüğe sokmaya çağırdı.

(AFP, Reuters, DPA, BBC, B92 - 09/09/08; AFP, DPA, HINA, Beta, B92 - 08/09/08; Bloomberg - 06/09/08)

photo

İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını 139 milletvekili desteklerken, 26 vekil karşı oy verdi. [Getty Images]

Sırp parlamentosu ülkenin AB ile imzaladığı İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı (SAA) 9 Eylül Salı günü kabul ederek, Balkan ülkesinin 2014 yılına kadar üye olmayı umut ettiği 27 ulustan oluşan bloğa nihai katılım yolunda önemli bir adım attı.

Kilit anlaşma, 250 sandalyeli meclisteki milletvekillerinin 139'u tarafından desteklendi. Yalnızca Vojislav Kostunica'nın lideri olduğu Sırbistan Demokrat Partisi ve Velimir İliç'in Yeni Sırbistan partisinden 26 temsilci harekete karşı oy kullandı. Sırp medyasında çıkan haberlere göre, SAA konusunda Pazartesi günü fiilen ikiye bölünen ana muhalefetteki Sırbistan Radikal Partisi (SRS) oylamaya katılmadı.

Anlaşma şimdi 27 AB üye ülkesinin tümü tarafından onaylanmayı bekliyor. Hollanda geçtiğimiz hafta, AB'nin Sırbistan'ın üyeliğini hızlandırma çabalarını, Belgrad Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) ile tam işbirliği yaptığını gösterene kadar engelleyebileceğini belirtti. Lahey hala 1990'lardaki Balkan ihtilaflarından kalma kaçak savaş suçu zanlılarını kovalıyor: eski Bosnalı Sırp ordu komutanı Ratko Mladiç ve eski Hırvat Sırp siyasi lider Goran Haciç.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen Cumartesi günkü bir röportajda Bloomberg haber ajansı tarafndan kaydedilen sözlerinde, "Tam işbirliği, hala mahkeme huzuruna çıkarılmamış olanların tutuklanması anlamına gelmektedir." dedi.

SAA'nın Salı günü onaylandığı haberinden kısa bir süre sonra, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn de Sırp medyasında yer alan sözlerinde AB'yi Belgrad ile imzaladığı geçici ticaret anlaşmasını yürürlüğe koymaya çağırdı. Birlik söz konusu anlaşmayı, Sırbistan'ın katılım öncesi fonlarına erişimini kolaylaştırmak amacıyla bu yılın başlarında önermişti.

Belgrad merkezli B92'nin aktardığına göre Rehn, Novi Sad merkezli Dnevnik gazetesine verdiği bir röportajda, "Sırbistan'ın Lahey mahkemesiyle tatmin edici bir işbirliği seviyesine ulaştığına dair kanıtlar elde ettik." dedi.

Salı günkü gelişmeler, SRS'nin bölünmesini tetikleyen bir dizi olayın ardından geldi.

Partinin 2003 başlarından bu yana genel başkan vekilliğini yürüten Tomislav Nikoliç, Radikallerin SAA'yı destekleyeceğini söyledikten bir gün sonra, geçen Cuma istifa etti. Nikoliç'in SAA'yı savunması, şu anda ICTY'de yargılanmakta olan SRS lideri Vojislav Seselj'i kızdırmış ve derhal hapishanedeki hücresinden partisine SAA'nın onaylanmasına karşı oy kullanma talimatı vermesine yol açmıştı. Nikoliç de, "Her şeye dayanabilirim, ama buna dayanamam." diyerek Seselj'in talimatını protesto etmek üzere istifa etmişti.

Aynı zamanda partisinin 77 üyeli meclis grubunun -meclisteki en büyük münferit grup- başkanlığından da istifa eden Nikoliç, Pazartesi günkü açıklamasında kendi fraksiyonunu oluşturmakta olduğunu söyledi. On diğer Radikal milletvekili de "İleri Sırbistan" adlı yeni bir gruplaşmaya katıldı.

Hem kendi fraksiyonu hem de SRS çekirdek grubunun üyeleri SAA oylamasına katılmamakla birlikte, Rusya ile imzalanan ve Salı günü 214'e karşı 22 oyla kabul edilen kilit bir enerji işbirliği anlaşmasına destek verdiler.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar