Duyuru

Bir yıldız daha kaydı

  /   4206   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

 


 

1939 yılında kurulan Genç Müslümanlar Teşkilatı [Udruzenje Mladi Muslimani], Bosna-Hersek başta olmak üzere Balkanlarda, Müslümanlara yol göstererek, İslam toplumunun geliştirilmesi ve "Müslümanların İslamlaştırılması" için faaliyet gösteren önemli kuruluşlardan biridir. Rahmetli Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegovic, Ömer Behmen ve Mustafa Yusufovic gibi bağımsız Bosna-Hersek'in kurulmasında etkin rol oynayan isimler, aynı zamanda Mladi Muslimani Teşkilatı'nın kurucuları ve en etkin mensuplarıydı. Rahmetli Aliya İzzetbegovic 19 Ekim 2003 tarihinde vefat etti. Ardından Ömer Behmen de 23 Nisan 2009 tarihinde dar'ül bekaya intikal etti. Yine Genç Müslümanlar Teşkilatı'nın en seçkin ve tanınmış kurucu üyelerinden Hacı Mustafa Yusufovic [Hadzı Mustafa Jusufovic)] de, 22 Aralık 2009 tarihinde Saraybosna'daki evinde geçirdiği kalp krizinin ardından, 83 yaşında ebedi âleme göç etti.

Rahmetli Mustafa Yusufovic'le ilk olarak 2006 yılının sonlarında, Kurban Bayramı vesilesiyle geldiğim, Saraybosna'da tanışma fırsatına eriştim. İlerlemiş yaşına ve iliklere işleyen soğuğa aldırmaksızın, Sırp Cumhuriyeti'ndeki [Republika Sırpska] köylerde gerçekleştirilen kurban kesimi ve dağıtımına bizzat iştirak etmişti. Rahmetli Mustafa Yusufovic'le, vefatından birkaç gün önce, 17 Kasım 2009 günü de birlikteydik. Genç Müslümanlar Teşkilatı'nın [Udruzenje Mladi Muslimani] Morica Han'daki merkezinde 1431'nci Hicri Yılbaşı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen, "Ay Doğdu Üzerimize" [Puni Mjesec Nas Obasja] isimli programına iştirak etmişti. Programı yan yana izlediğimiz rahmetli Mustafa Yusufovic, gençlerin seslendirdiği ilahilere büyük bir coşkuyla iştirak ederken, Peygamber Efendimiz'in (sav) Mekke'den Medine'ye hicretinin anlatıldığı bölümlerde gözyaşlarına mani olamamıştı. Program bitiminde, uzun süredir gerçekleştirmeyi planladığımız ancak çeşitli sebeplerden ertelenen, söyleşi tarihi üzerinde sözleştik. 24 Aralık 2009 günü Cuma namazının ardından Gazi Hüsrev Bey Camii'nde [Gazi Husrev-begova Dzamija] buluşacaktık. Ancak yine nasip değilmiş...

1926 yılı sonlarında dünyaya gelen rahmetli Mustafa Yusufovic'in çileli bir yaşamı vardı. Daha çocuk sayılacak yaşlardan Genç Müslümanlar Teşkilatına katılmıştı. Ardından, 07 Mayıs 1949 tarihinde tutuklandı. Sebep UDB-a'nın listesinde yer alan isimlerden birisi olmasıydı. UDB-a, yargılamadan ve kanıt göstermeden basit bir evrak ile beğenmediği ya da kendisi için tehlikeli gördüğü kişiyi "iki yıllık devlet hizmeti" çalıştırma cezasına çarptırma yetkisine sahipti. Cezalandırılanlar genellikle maden ocaklarında, yol, köprü ve diğer inşaat projelerinde çalıştırılıyorlardı. Gönderilen tebliğ evraklarında kısaca: "Düşmanlarla işbirliği ya da sosyalizme karşı propagandadan dolayı çalışma cezasına gönderilmiş" yazılırdı.

Rahmetli Yusufovic, beş yıl ağır hapis ve iki yıl sivil haklarının kaybı cezasına çaptırılmıştı. Zenitsa [Zenica] Staklara Hapishanesi'nde altı yıl tutuklu kaldı. Hapishanede, siyasi tutuklu olmamasına rağmen, siyasi tutuklular gibi yıllarca ağır inşaat işlerinde çalışmaya zorlandı. Tutuklu kaldığı süre boyunca, Bosna-Hersek'in hemen hemen tüm şantiyelerinde çalışmak zorunda kaldı.

Hayatının en verimli altı yılını hapishanede geçirdikten sonra tahliye olsa da, sivil haklarının kaybeden, Yusufovic'in normal bir sosyal hayata erişmesi ve zanaat sahibi olması mümkün değildi. 90'lı yıllardan önce komünizmin çöküşüne kadar UDB-a'nın gözetiminde kaldı. Rahmetli Safiye hanımla evlenen Yusufovic'in bu evliliğinden Ramiz ve Sead isminde iki erkek evladı dünyaya geldi.

Rahmetli Mustafa Yusufovic, Mladi Muslimani Teşkilatı'nın resmen faaliyete geçtiği 1991 yılından, vefat ettiği son güne kadar aktif olarak çalışmalara iştirak etti. Bosna-Hersek'e karşı saldırılar başladığında, insani yardım faaliyetlerine katıldı ve askerlerin moral gücünü yüksek tutmak için çalıştı. Savaş sona erince, savaş sırasında terk etmek zorunda kaldıkları, evlerine geri dönmek isteyen teşkilat mensubu mülteciler için yürütülen faaliyetlere iştirak etti. Doğu Bosna'daki birçok kasaba ve köyün ev, cami ve mescidinin yeniden inşasına katıldı. Bu sebeple, Doğu Bosna'daki herhangi bir ev, cami ve mescidinin yeniden inşasıyla alakalı haberin içerisinde rahmetli Mustafa Yusufovic'in ismini rahatlıkla görebilirsiniz.

Mustafa Yusufovic, ömrünün son gününü dahi Mladi Muslimani çatısı altında geçirdi. 22 Aralık 2009 Salı günü, her gün olduğu gibi, Genç Müslümanlar Teşkilatına gelen Yusufovic, kendisiyle gerçekleştirmeyi planladığımız söyleşi için hazırlık yapmış ve yıllardır birlikte çalıştığı ahbaplarıyla bir süre muhabbet etmişti. Yudumladığı Boşnak kahvesi eşliğinde birkaç "Sevdalinka" söyleyen Yusufovic, öğleden sonra döndüğü evinde dünyaya gözlerini yumdu.

Rahmetli Mustafa Yusufovic'in, 24 Aralık 2009 Perşembe günü, öğle namazını müteakiben Gazi Hüsrev Bey Camii'nde [Gazi Husrev-begova Dzamija] kılınan cenaze namazına ve Faletici Mezarlığı'ndaki [Faletici Bakijskom] defin merasimine katılan kalabalık, onun yaşamı boyunca insanlara yardım ve diğer hayırlı hizmetler için koşturduğunun açık deliliydi. Bu sebeple Bosna-Hersek İslam Birliği Reis Vekili [Naibu Reis] İsmet ef. Spahic'in kıldırdığı cenaze namazının ardından sorduğu "merhuma haklarınızı helal ediyor musunuz" sualine Bosna-Hersek Başbakanı Mustafa Mujezinovic, SDA Milletvekili ve Bosna-Hersek Kayıpları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Masovic, Hafız-Sanatçı Burhan Saban gibi tüm cemaat hep birlikte "Helal olsun!" cevabını verdi.

Allah'ım, bizler Mustafa Yusufovic kulundan razıyız. İnşallah, sende ondan razı olur ve cennetine yerleştirirsin. Âmin.

MİLLİ GAZETE

  

Yorumlar