Duyuru

Arnavutluk yeni, sıcak ve gerçek bir emlak piyasası haline geliyor

Arnavutluk Haberleri

  /   449   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Başta Batı Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen yatırımcılar, Arnavutluk'taki ucuz ve cazip gayrımenkulleri keşfediyorlar.

Southeast European Times için Tiran'dan Jonilda Koci'nin haberi – 11/09/08

photo

Saranda, emlak piyasasının önemli oyuncularından olmaya devam ediyor. [Fotoğraf: Jonilda Koci]

Dış yatırımcılar dikkatlerini başta deniz kenarındaki turistik bölgeler olmak üzere Arnavutluk'un gayrımenkullerine çevirdiler.

Yatırımcılar ve turistlerin birlikte Akdeniz sahillerini keşfetmekte olduğu bir dönemde, büyük ölçüde bakir durumdaki Arnavutluk büyük dikkat çekiyor. İstikrarlı ekonomik ve siyasi durum ve AB ve NATO üyelik umutları Arnavutluk'u daha da cazip hale getiren etkenler.

Emlak uzmanları, Arnavutluk'ta devam etmekte olan AB ve NATO üyelik süreçlerinin önümüzdeki beş ila on yıl içinde gayrı menkulde belirgin bir değerlenme sağlayacağını doğruluyorlar. Bazıları yıllık %30'luk bir değer artışı öngörüyorlar.

Colliers International Southeast Europe bölge direktörü Philip Bay, "Arnavutluk'un parlak bir geleceği olduğundan son derece eminiz. Ülke üç ila beş yıl içinde cazip bir pazar haline gelecektir." dedi.

Arnavutluk piyasasının bir diğer avantajı da Avrupa kıtasının en düşük fiyatlarını sunması. Yatırımcılar bütün kıyı boyunca emlak satın alıyorlar. Kuzeydeki Şencini bölgesi, Karadağ'da sayısız mülk satın aldıktan sonra başlarını Arnavutluk'a çeviren Rus yatırımcıların gözdesi durumunda.

Emlakçılar, Arnavutluk'un Vlora'dan Saranda'ya kadar olan güney kesimi seçkin pazar olmaya devam etmesine karşın, alıcıların halen büyük ve bakir bir bölge olan Durres'teki Lalzi Koyu'na doğru çark etmeye başladıklarını söylüyorlar.

Batı Avrupalılar başta Vlora ve Saranda'nın güney kıyısında olmak üzere daireler satın alıyorlar. Alıcıların çoğu İngiltere, İrlanda ve Norveç'ten geliyorlar. Alman yatırımcılar özellikle Durres ve Tiran arasındaki bölgeye ilgi gösteriyorlar.

Bir ingiliz elmak danışmanlık şirketi olan Barrasford and Bird'ün genel müdürü Robin Barrasford, Arnavutluk'un mükemmel bir fırsat sunduğunu söylüyor. Barrasford, "Yatırımcılara satın almalarını öneriyoruz, zira üç yıl içinde para kazanacaklar." diyor. Bir Arnavut dergisine verdiği röportajda Barrasford, ülkenin geleceğini Bulgaristan'da birkaç yıl önce yaşanan emlak patlamasına benzetti.

Arnavutluk'ta gayrımenkule yatırım yapan yabancıların, temiz tapu belgeleri almaya çalışmak gibi potansiyel sorunlara hazırlıklı olmaları gerekiyor. Hükümet hala mülklerin komünist dönem öncesi sahiplerine iadesi süreci üzerinde çalışıyor ve anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden, Arnavutluk'ta mülk satın alan yabancı alıcıların çoğu yatırım yapmadan önce hukuki danışmanlığa başvuruyorlar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar