Duyuru

Kosova başbakanı kayıtdışı ekonomiyle mücadele sözü verdi

Kosova Haberleri

  /   484   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Kosova hükümeti, kayıtdışı ekonominin ülkenin GSYİH'sında önemli bir yer tuttuğu ve büyümesini sürdürdüğünü söylüyor. Başbakan Haşim Taci buna bir son vermeye kararlı.

Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi -- 11/09/08

photo

Kosova Başbakanı Haşim Taci, "Kayıt dışı ekonominin önlenmesi başkanı olduğum hükümetin temel önceliklerinden biridir." dedi. [Getty Images]

Kosova başbakanı yeni bağımsızlığını kazanan ülkedeki kayıt dışı ekonomiyle mücadele çabalarını hızlandırma sözü verdi. Haşim Taci mali suçlar, yolsuzluk ve para aklamayı önleme konulu konferansta yaptığı konuşmada, "Kayıt dışı ekonominin önlenmesi başkanı olduğum hükümetin temel önceliklerinden biridir." dedi.

Taci, hükümetin genel olarak dört önceliği olduğunu söyledi: ekonomik büyüme, Ahtisaari planının uygulanması, iyi yönetişim ve toplumsal istikrar. Başbakan, hükümetin kimsenin yeni devletin demokratik geleceğini baltalamasına izin vermeyeceğine dair söz verdi.

Yetkililere göre, gri ekonomi GSYİH'nın önemli bir bölümünü oluşturuyor ve ülkenin büyüme ve kalkınmasını engellemenin yanı sıra ihtiyaç duyulan gelirleri devlet bütçesinden çalıyor. Hükümet, kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla şu anda başlangıç safhasında olan bir programa dayalı bir çalışma grubu kurdu.

Taki, yolsuzluğun gri ekonomiyle mücadeleyi aksatmakta olduğunu kabul etti. "Adalet sistemindeki belli kesimler bugün itibarıyla polis dosyaları üzerinde sekiz yıldır uyukluyorlar." diyen başbakan şöyle devam etti: "Kosova hükümeti sessiz kalanlar veya suçu gizleyenlere veya görevi suçla mücadele olmasına karşın buna sessiz kalan veya hoşgörü gösterenlere asla taviz vermeyecektir."

Avrupa Komisyonu'nun (AK) Kosova İrtibat Bürosu başkanı Renzo Davidi'ye göre, AK Kosova'daki gri ekonominin GSYİH'nın %35'ini -yılda yaklaşık 700 milyon avro- oluşturduğunu söylüyor. Kosova Bilgi Merkezi tarafından kaydedilen sözlerinde Davidi, "AB Kosova'ya, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amaçlı belli projelerle yardımcı olmuştur." dedi.

AK'nin hazırladığı en son raporda, yıllık bazdaki büyüme oranları 2006'da %3,9, 2007'de ise %4,4'ü bulsa dahi, Kosova'nın komşularından geri kaldığı ve ekonomik büyümesinin karşılanmayan kalkınma ihtiyaçlarına ayak uyduramadığı belirtiliyor.

AK, "Kosova'nın emek piyasasında karşılaştığı büyük zorluklar, pazara her yıl yaklaşık 30 bin genç girmekte olduğu için daha da büyümektedir." şeklinde uyardı.

Ekonomik büyüme Kosova makamlarının karşılaştığı temel güçlüklerden biri. Şimdiye kadar siyaset ve ulusal güvenliğe odaklandılar, ancak 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanından sonra, halk onlardan toplumsal ve ekonomik önceliklere daha fazla önem vermelerini bekliyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar