Duyuru

Arnavutluk önemli bir rüzgar enerjisi üreticisi olmak istiyor

Arnavutluk Haberleri

  /   819   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Arnavutluk tarihinde ilk defa, bir Arnavut rüzgar parkı İtalya'ya ihraç edilmek üzere enerji üretecek. Çok sayıda benzer proje üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Southeast European Times için Tiran'dan Jonilda Koci'nin haberi – 08/09/08

photo

Arnavutluk'ta kurulması planlanana benzer rüzgar çiftlikleri alternatif bir enerji kaynağı oluşturuyorlar. [Getty Images]

Arnavutluk ilk rüzgar parkını inşa ediyor ve yeni bir girişim kapsamında İtalya'ya enerji ihraç etmeyi planlıyor. 500MW'lık bir kapasite sağlayabilecek olan projenin arkasında iki firma -İtalyan Moncada Costruzioni ve Enpower Albania- yer alıyor.

Üretimin 2010 yılına kadar başlaması bekleniyor. Enerji, yerin 825m altından Arnavutluk'un Vlora limanından İtalya'nın Brindisi kentine uzanan bir güç kablosuyla aktarılacak..

Moncada Construzioni'den yapılan açıklamada, "Yakın gelecekte, [kablo] Arnavut topraklarında geliştirmeyi planladığımız konvansiyonel santrallerin ürettiği enerjinin ithalatını da geliştirebilir." dendi. Ağustos ayında, Arnavutluk hükümeti Vlora belediyesindeki ormanlık ve çayırlık alanların rüzgar parkının gelişimi için kullanılmasını onayladı.

Uzmanlar, benzer projelerle ilgili potansiyelin başta ovalarda, kıyılarda ve tepelerde olmak üzere Arnavutluk'un çeşitli yerlerinde mevcut olduğu görüşündeler. Elektrik Düzenleme Dairesi (ERE) çok sayıda firmaya bu potansiyeli geliştirmeleri için ruhsat verdi.

Geçtiğimiz yıl ilk ruhsat, Arnavutluk'un güneydoğusundaki Kapştika ve Bilişt bölgesinde 150 MW'lık kapasiteye sahip bir rüzgar çiftliği kurmayı planlayan Hera firmasına verildi. Proje 240 milyon avroya mal olacak.

Güneydeki Berat kenti yakınlarındaki Terpani Dağları da rüzgar enerjisi gelişimi için planlanan bir başka bölge. 460 milyon avroluk tahmini yatırım yapılacak olan projenin kurulum kapasitesi 225 MW olacak.

İtalyan bir rüzgar enerjisi şirketi olan Italgest, Tiran'a 50km mesafedeki Kriyevdi yakınlarında bir rüzgar santrali inşa etmeyi önerdi. 150 MW'lık enerji üretecek olan tesis için yapılacak yatırım 202 milyon avroya ulaşacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar