Bir uyuşturucu satıcısı için, diplomatik dokunulmazlık sahibi bir işten daha iyisi olabilir mi?
Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme -- 12/09/08
[Getty Images] |
İtalyan polisinin geçtiğimiz ay diplomatik plakalı bir araçta 1 kilo kokain bulmasıyla, Arnavutluk'un uluslararası alandaki imajı bir darbe daha yedi. Arnavutluk büyükelçiliğinde şoför olarak çalışan 33 yaşındaki Arsen Selmanlari'nin Milano'da yasak yere park ettiğini fark eden İtalyan polisi, yaptığı aramada uyuşturucu maddeyi ortaya çıkardı. Selmanlari ve bayan arkadaşı tutuklandı.
Shekulli blog sitesinde yazan Lindita, olayı silah kaçakçılığı skandalları ve Gerdek mühimmat deposunda yaşanan felaketin de yer aldığı kötü haberler zincirinin son halkası olarak görüyor.
Artur, uyuşturucu ticaretinin devlet kurumlarıyla iç içe geçmiş olduğu görüşünde. "Bu olay ortaya çıkarılan tek olay değil." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Arnavutlar için, sorunsuz bir şekilde uyuşturucu ticareti yapmak için devlet katında iş aramak bir gelenek haline aldı."
"Büyükelçiliğimiz ve orada çalışan insanların yüzleri, devletimizin bütün dünyadaki temsilcileridir," diye şikayet eden Gjergji şöyle devam ediyor: "Roma olayı, diplomatik dokunulmazlık sahibi kişilerin İtalyan makamları tarafından tutuklandığı ikinci olaydır ve İtalya'daki, ülkemizin ilişkilerimizin çok iyi olduğu ülkelerden birindeki imajı olan büyükelçiliğimizi, İtalyan adaleti tarafından izlenmekte olduğunu hayal etmek o kadar da zor değildir."
"Bu olumsuz hikaye Arnavutluk'un dünyadaki imajına, Arnavutluk devletinin imajına ve sıradan Arnavut vatandaşının imajına zarar verecektir." diyen Klaudio da aynı fikirde. "Dünya bizim hakkımızdaki düşüncesi ancak biz değiştiğimizde değişecek."
Ancak Antero, mevcut siyasi sistem göz önüne alındığında böyle bir değişim şansının zayıf olduğunu savunuyor. "İnsanlar siyasi partilerin uyuşturucu, yolsuzluk veya kaçakçılık gelirlerinden sağlanan yasadışı fonlarla desteklendiğinde hemfikirse, değişim nasıl mümkün olabilir ki?" diyen soran yazar şöyle devam ediyor: "Bunlara siyasi parti değil, çete denmeli."
"İnsanların büyükelçiliklerde çalışmakla neden ilgilendikleri şimdi anlaşıldı." diyen Zamira şöyle devam ediyor: "Onlar için dokunulmazlık sahibi olmak önemli. Bu, Arnavutluk ve diplomasimiz için büyük bir ayıp. Tiran havaalanında Fransa veya İngiltere'de olduğundan daha sıkı şekilde aranıyoruz ve yanımıza bir şişe su almamıza bile izin verilmiyor. Kokaini yakalanmadan İtalya'ya nasıl geçirebiliyorlar?"
Son olarak, Emigranti pratik bir soru soruyor. "Diğerleriyle aynı fikirdeyim." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Yasadışı faaliyetler artık Arnavutluk'ta demokrasinin temeli olmuş durumda. Ama onlar olmazsa hayatımızı nasıl kazanacağız?"
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar