Duyuru

El Cezire kanalında Balkanlar'da Ramazan

Dünyadan Haberler

  /   355   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

İstanbul'da ve Balkanlar'da Ramazan ayının anlatan belgesel film El Cezire'de yayımlanmaya başlandı.
Pazartesi, 15 Eylül 2008 07:25


Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Balkanlarda Ramazan coşkusu El Cezire belgesel kanalında gösterime giriyor. İstanbul ve Balkanlar'daki ramazan hayatını, kültürel mirası yansıtan belgesellerin yapımı Türk ekip tarafından gerçekleştirildi. Danışman ve metin yazarı olarak Akif Emre'nin görev aldığı belgeselin Yapımcı-Yönetmenliğini İsrafil Kuralay, Yönetmenliğini Neslihan Karaduman, Görüntü Yönetmenliğini ise Kamil Çatak yaptı.

Yedirenk Film Yapım tarafından çekilen Ramazan belgeselin ilk bölümünü oluşturan İstanbul'u ele alan kısım 4 Eylül günü yayımlandı. 

İstanbul'da yaşanan Ramazan atmosferi tüm detayları ile İslam dünyasına tanıtıldı. 52 dakikalık belgeselde, iftar sofralarından teravih namazlarına, Sultanahmet ve Feshane şenliklerinden Türk yemeklerine, Ramazan çadırlarına ve Ramazan alış-verişlerine kadar çok çeşitli konular işlendi. 

El Cezire için hazırlanan 5 bölümlük "Ramazan Belgeseli"  özellikle Osmanlı bakiyesi coğrafyada yaşayan İslami dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'daki Ramazan atmosferini, gündelik hayata yansımalarını, İslam medeniyetinin yaşayan unsurlarını, Osmanlı mimari eserlerini ekrana taşıyor. Merkezi Katar'da bulunan El Cezire'nin belgesel kanalında yayına giren belgeselin çekimine geçen ramazan ayında başladı ve yaklaşık bir yılda hazırlandı.

Özellikle Üsküp, Filibe, İşkodra, Tiran, Berat, Priştine, Prizren; Sofya şehirlerinde gerçekleştirilen ç.ekimler farklı dil ve etnik guruplara mensup Müslümanlarda ortak dini hayatı ve kültürel unsurları ele alıyor.
Bu arada Osmanlı sonrası ve özellikle komunist dönemde yaşanan dramlara, kültürel tahribata yönelik uygulamalar belgesel dizisinde işleniyor.











 

Ramazan belgeselinin Yayın Tarihleri şöyle:

İstanbul'da Ramazan  –     - 4 Eylül 
Balkanlarda Ramazan – Arnavutluk  - 10 Eylül
Balkanlarda Ramazan – Kosova   - 16 Eylül
Balkanlarda Ramazan – Makedonya  - 19 Eylül
Balkanlarda Ramazan – Bulgaristan  - 22 Eylül

 

 

  

Yorumlar