Duyuru

Sırbistan'ın AB entegrasyon umutları hala belirsiz

Sırbistan

  /   499   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

AB üyeleri, Sırbistan'ın BM savaş suçları mahkemesiyle tam işbirliğinin şartlarını yerine getirip getirmediği konusunda hala bölünmüş durumdalar.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi – 15/09/08

photo

ICTY başsavcısı Serge Brammertz. [Getty Images]

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) başsavcısı Serge Brammertz geçtiğimiz hafta, AB dışişleri bakanlarının Sırbistan'ın AB üyelik yolunda ilerlemesine izin verme konusunu görüşmelerine sadece dört gün kala Belgrad'ı ziyaret etti.

AB, 29 Nisan'da İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) ile birlikte imzalanan geçici ticaret anlaşmasının yürürlüğe girebilmesi için, Sırbistan'ın ICTY ile tam işbirliği yapmasını istiyor. Ancak Belgrad'ın AB üyeliği umutları, Lahey mahkemesiyle tam işbirliği yaptığı belgelenmedikçe ilerleyemez.

Avrupa Komisyonu artık Sırbistan'ın Temmuz ayında Radovan Karaciç'i tutuklayarak bu şartı yerine getirdiğine inanmasına karşın, 27 üyelik AB'nin bir parçası olan Hollanda, Belgrad'ın Bosna-Hersek'te soykırım suçu işlemekle suçlanan Ratko Mladiç'i de iade etmesi veya ICTY başsavcısının mahkemeyle tam işbirliği yapıldığı yönünde bir değerlendirmede bulunmasını istiyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç Brammertz ile yaptığı görüşmede, yeni hükümetin 46 savaş suçları zanlısının 44'ünü teslim ederek Lahey ile işbirliği yapma yönündeki iradesini sergilediğini söyledi. Ancak başsavcı, Mladiç ve diğer kaçak zanlı Goran Haciç'in tutuklanmasının "Sırbistan'ın mahkemeyle tam işbirliği yapmasının başlıca amacı" olmaya devam ettiğini söyledi.

ICTY ile işbirliğinden sorumlu ulusal konsey başkanı Rasim Ljajiç, Belgrad'ın Lahey mahkemesiyle işbirliği yapmada hala sorunlarla karşılaştığını itiraf etti. Polisin geçtiğimiz günlerde Ratko Mladiç'in dosyadaki parmak izlerini kaybettiğini belirten Ljajiç, müfettişlerin bu bilgileri kimin çaldığını ortaya çıkarmaya çalışacaklarınıda sözlerine ekledi.

Ljajiç, Mladiç ve Haciç'in yerlerinin henüz tespit edilemediğini belirtti. Yetkili, "Mladiç uzun zamandır Sırbistan'da olmasına karşın şu anda onun burada olduğuna dair elimizde kesin bir delil bulunmamaktadır. Biz çalışmalarımızı o Sırbistan'daymış gibi sürdürüyoruz." dedi.

Avrupa Komisyonu, geçici ticaret anlaşmasının bir an önce, aslında AB dışişleri bakanlarının konuyla ilgili kararlarını verecekleri Pazartesi, gününe kadar yürürlüğe girmesini istiyor.

Brammertz, Sırbistan ile olan işbirliğiyle ilgili bir raporu Aralık ayında BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağını açıkladı. Yetkilinin Sırp makamlarına "geçer not" verip vermediği bilinmediği için, bütün gözler Mladiç'in tutuklanmasındaki ısrarıyla Sırbistan'ın AB üyelik yolundaki ilerlemesinin önünü tıkayan tek AB ülkesi konumunda bulunan Hollanda'ya çevrilmiş durumda.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar