Duyuru

Makedonya'da Türkçe Eğitim Bayramı kutlandı

Arnavutluk Haberleri - Arnavutluk Haberleri

  /   521   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

inset3.jpgMakedonya Türklerinin Milli Bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı bu yıl 3. kez coşkuyla kutlandı.

Türkçe Eğitim Bayramı Merkezi kutlama töreni "Boris Traykovski" Spor salonunda yapıldı. Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSITEB) organizasyonu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Bursa Belediyesi'nin katkıları ve destekleriyle gerçekleştirilen kutlama törenine çok sayıda davetli katıldı. Eğitim Bayramı vesilesiyle 3. Uluslararası Türkçe Eğitim Günü Sempozyumu da düzenlendi.

BAŞBAKAN GRUEVSKİ: TÜRKLER İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRMEKTEDİR

Merkezi kutlama törenine katılan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türklerin Milli Bayramını kutladı. Gruevski Makedonya'da yaşayan Türk Etnik topluluğun iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir unsur teşkil ettiğini ve bu bayramın kutlamalarına katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Makedonya hükümetinin bu topraklarda yaşayan Türklerin sıkıntılarını çözmeye yönelik gayretlerinin olduğunu kaydeden Gruevski, "Makedonya Türkleri dost Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizde önemli bir köprü vazifesini görmektedir. Türkler Makedonya Cumhuriyetinin sadık vatandaşlarıdır. Her zaman yapıcı unsur olan Türkler, bu ülkenin demokratik gelişimi için katkıda bulunmuş ve her zaman yapıcı unsur olmuştur. Makedonya Hükümeti bu topraklarda yaşayan Türklerin kültürlerinin, eğitim haklarının ve diğer hakların muhafaza edilmesi için gerek maddi gerekse de manevi planda destek vermiştir ve devamda da verecektir." dedi.

Türk Tiyatrosunun inşaatı için destek veren hükümetin Türk Kültür Merkezinin açılması konusunda da ciddi gayret gösterdiğini belirten Gruevski, "Türkiye Cumhuriyeti bizim hem dostumuz hem de en büyük müttefikimizdir. Bu ilişkilerimiz her alanda devam etmektedir. Bizi birbirimize bağlayan ve ortak değerlerimiz olan kültürel ve tarihi değerler çerçevesinde ikili ilişkilerimizi devam ettirmekten dolayı mutluluk duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu bağlamda Hükümet olarak Makedonya'daki Türklerin genel konumunun düzeltilmesi için hep beraber çalışarak gayret göstereceğimize inanıyorum. Farklılıklarımız ortak değerlerimizdir." şeklinde konuştu.

NEZİR: DİL, KÜLTÜRÜN TEMELİ VE TAŞIYICISIDIR

"Toplumları millet haline getiren en önemli özellik dildir. Dil, kültürün temeli ve taşıyıcısıdır. Dili yok ettiğiniz takdirde milli ruh ve kültür diye bir şey kalmaz. Bu sebeple dili korumak, koruyucu tedbirler almak önemlidir." diye konuşan Devlet Bakanı Hadi Nezir, "1944'te kazanılan mücadelenin o günden bu yana anayasada yer alan bayram olarak kutladıklarını ifade etti.

Makedonya'da anadilde eğitimin anayasal bir hak olmasına rağmen Türklerin birçok eğitim sorununun halledilemediğine dikkat çeken Nezir, "Günümüzde, daha çok Türkçe okulların açılması, daha çok Türkçe eğitim kadronun atanması ve daha çok Türkçe ders kitaplarının basılması gerekmektedir. Bazı bölgelerimizde öğrencimiz çok, şartlarımız kötü. Diğer tarafta şartlarımız iyi, öğrencimiz az. Hep beraber daha yoğun çalışarak, bir taraftan eğitim şartlarımızı düzeltmemiz, diğer taraftan da Türk çocuklarının Türkçe eğitim görmesini tetiklemek için okullarımızdaki eğitim kalitesini artırmamız gerekiyor." diye konuştu.

MATÜSITEB Genel Başkanı Süleyman Baki ise Türkçe kitapların basılmadığını vurgulayarak, devletin Türklerin eğitimi konusunda temel vazifesini yerine getirmediğini vurguladı.

Programa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan ise bir Balkan ülkesinde istiklal marşını dinlemenin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu ifade etti. Rumeli kültürünün yansıtıldığı ve canlı tutulduğunu kaydeden Mercan, Türkiye Cumhuriyetinin her zaman Makedonya'nın ve Makedonya Türklerinin yanında olacağını ifade etti.

Boris Traykovski Spor Salonunda gerçekleştirilen 21 Aralık Türkçe Eğitim Merkezi töreninde Cumhurbaşkanı George Ivanov, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, devlet bakanları Faruk Çelik, Egemen Bağış ve Hayati Yazıcı birer kutlama mesajı gönderdi. Kutlama programında eğitime katkıda bulunan kurum, kuruluş ve şahıslara plaket verildi. {jcomments on}

  

Yorumlar