Duyuru

Eski Bosnalı Müslüman ordu komutanına kötü muameleden üç yıl hapis

Bosna Haberleri

  /   701   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Eski Bosnalı Müslüman ordu komutanı Rasim Deliç, BM savaş suçları mahkemesinin kendisini komutanı altındaki mücahit savaşçıların Bosnalı Sırp askerlere kötü muamele etmesini önleyememekten suçlu bulması üzerine Pazartesi günü üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

(AP, Reuters, AFP, AKI, BBC, BM Haber Merkezi, B92, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi- 15/09/08)

photo

59 yaşındaki Rasim Deliç, komutası altındaki mücahit askerlerinin Bosnalı Sırp askerlerine kötü muamele etmesini önlememek ve bunları cezalandırmamaktan suçlu bulundu. [Getty Images]

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) 15 Eylül Pazartesi günü eski bir Bosnalı Müslüman ordu komutanını Bosna-Hersek'teki (BH) 1992-1995 ihtilafı sırasında Bosnalı Sırplara işkence edilmesine göz yummaktan üç yıl hapse mahkum etti.

Üç yargıçtan oluşan kurulun çoğunluğu, 59 yaşındaki emekli General Rasim Deliç'i komutası altındaki mücahit askerlerin işlediği zulümleri önlememek ve cezalandırmamaktan suçlu buldu.

Deliç Haziran 1993'te BH Ordusu (ARBiH) Ana Kurmay komutanı oldu. Aynı yıl daha sonra, Afganistan da dahil olmak üzere Müslüman ülkelerden Bosnalı Müslüman kuvvetlerine yardım etmek üzere BH'ye akın eden savaşçıların yer aldığı sözde El Mücahit birliğini kurdu. O yılın sonunda, birlik ARBiH'ye katıldı.

Mahkeme Deliç'i El Mücahit birliğinin Temmuz ve Ağustos 1995'te 12 tutuklu Bosnalı Sırp askerinin çeşitli işkenceler gördüğü BH'nin orta kesimindeki Livade köyü ve Kamenica kampında işlediği suçlardan sorumlu tuttu.

İddianamede, "Kamenica mahkumlarından bazılarına elektrik verilirken, diğerleri de bacaklarına yüksek basınçlı su tutulmak suretiyle korkunç acılara maruz bırakılmıştır." ifadesi yer alıyor. Belgede, bütün tutukluların başka bir tutuklunun kesilmiş kafasını öpmeye zorlandığı bir olaydan da bahsediliyor.

BM savcıları, Deliç'in El Mücahit savaşçılarının söz konusu suçları işlemeye eğimli olmalarına karşın bunların meydana gelmesini engellemediği veya failleri cezalandırmadığını iddia ettiler.

Eski Bosnalı Müslüman komutan, 1993 ile 1995 yılları arasında meydana gelmiş çok sayıda ayrı olayla ilgili olarak kendisine yöneltilen üç diğer cinayet ve kötü muamele suçlamasından beraat etti.

Savcılar, ICTY'nin bugüne kadar mahkum ettiği en yüksek rütbeli Bosnalı Müslüman subayı olan Deliç için 15 yıl hapis cezası istemişlerdi. Savunma makamı, sanığın yabancı Müslüman savaşçılar üzerinde etkili bir kontrolü olmadığını savundu.

Dava, Deliç'in Şubat 2005 sonunda ICTY'ye teslim olmasından yaklaşık 29 ay sonra, Temmuz 2007'de başladı. Mahkumun hapiste geçirdiği 488 gün cezasına sayılacak.

Gerek Bosnalı Hırvatlar gerekse Sırplar, kendilerine karşı taraf tutmakla suçladıkları ICTY'nin kararını eleştirdiler.

Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rayko Kuzmanoviç de, kararın "uluslararası hukukun apaçık bir ihlali ve yargıda çifte standardın bir örneği olduğunu" söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar