Duyuru

KFOR'dan Kosovalılara Sırp güvencesi

Kosova Haberleri

  /   501   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

KFOR Komutanı General Guy, "Gerek olursa, KFOR Kosova'nın Kuzeyine de müdahale etmeye hazırdır" dedi.
Çarşamba, 17 Eylül 2008 16:57

Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanı General Guseppe Emilio Guy, Kosova'da görev yapan ve güvenlikten sorumlu olan KFOR'un güvenlik ve istikrarın sağlanmasının öncelikli ödevi olmaya devam edeceğini belirtti. 

KFOR komutanı olarak görevine yeni başlayan İtalyan General Guy, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile Başbakanlık'ta gerçekleştirdiği ilk görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, istikrarlı olarak değerlendirdiği Kosova'daki güvenlik durumunu ele aldıklarını ileri sürdü. 

KFOR Komutanı General Guseppe Emilio Guy, Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu (UNMİK) ya da Kosova'nın yetkili kurumlarının talebi üzerine, Sırpların çoğunlukta olduğu ve Kosova yasalarının uygulanmadığı Kosova'nın kuzeyinde denetimin yeniden sağlanması amacıyla ve sadece kuzeyde değil, ülkenin diğer bölümlerinde de müdahale etmekte hazır olduğuna, ancak hiç bir kurumun şimdiye kadar böyle bir istemi olmadığına değindi. 

KFOR'un Kosova'nın kuzeyinde denetimin yeniden tesis edilmesi dahil, Kosova'nın değişik yerlerinde müdahale etmekten çekinmeyeceğini söyleyen Guy, "UNMİK ya da başka bir kurumun gerek kuzey gerekse güney, doğu ya da batı bölümlerine müdahale etmesi talep ediliyorsa, bizler işbirliği içinde olmaya hazırız. Nitekim, bizlere şimdiye kadar böyle bir talep sunulmadı" ifadesini kullandı. 

Kosova Başbakanı Haşim Taçi de yaptığı açıklamada Kosova'nın kuzeyinde NATO'nun hakim olduğunu, kuzeyde aşamalı olarak adım adım Avrupa Birliği Misyonu EULEX'in de görev yapması yönünde çaba harcandığını söyledi. 

EULEX misyonunun kuzeye de genişlemesi ve bu bölümde Kosova yasalarının uygulanması için Kosova kurumlarıyla ortak çalışmaların yapıldığını kaydeden Başbakan Taçi, "Kosova'nın kuzeyinde organize suçlardan yasalara saygısızlığa kadar bir sürü sorun mevcuttur. Buna rağmen başaracağımıza inanıyorum" dedi. 
 

Kosova'da 1999 yılından bu yana güvenlik ve istikrarı sağlayan KFOR bünyesinde 32 ülkeden 17 bine yakın asker görev yapıyor.  

  

Yorumlar