Duyuru

Danimarka Başbakanı Kosova'da

Kosova Haberleri

  /   430   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

Danimarka Başbakanı Rasmussen, "Kosova devleti, geri dönüşü olmayan bir süreçtir" dedi.
Perşembe, 18 Eylül 2008 21:00

Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Kosova'da azınlık haklarının korunması ve geliştirilmesi, ekonomik gelişme ve batı Balkan ülkelerine Avrupa perspektifinin sağlanmasının, Kosova'nın geleceği açısından hayati önem taşıdığını belirtti. 

Rasmussen, Kosova'ya ziyareti çerçevesinde Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ile yaptığı temaslarının ardından Kosova'da azınlık haklarının korunmasına ülkesinin büyük önem verdiğini, azınlıkların kültürel, dini ve diğer haklarının daha da ilerletilmesinin beklentisi içinde olduklarını kaydetti. Ekonomik gelişmenin de çok önemli olduğuna vurgu yapan konuk Başbakan Rasmussen, Danimarka'nın Kosova'da ekonomik canlanmanın teşvik edilmesi için özel fonlar kuracağını söyledi. Kosova'nın geleceği açısından, 

Sırbistan dahil, batı Balkan ülkeleriyle birlikte Kosova'ya da Avrupa perspektifinin sunulmasının önemine işaret ederek, bu kapsamda ülkeler arasında işbirliği geliştirilmesi gereğine vurgu yaptı. 

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile bütünleşmesinde Kosova'nın şart olarak koşulamayacağını, AB içinde bazı ülkelerin Kosova'yı hala tanımadıklarını hatırlatarak, Sırbistan'ın Kosova konusunda yapıcı olması durumunda, bu ülkenin AB yolunu kolaylaştırabileceği belirtti. 

"AB'nin Kosova misyonu EULEX'in, Kosova genelinde göreve başlaması için çaba sarf ediyoruz. Ancak Sırbistan'ın engelleri ve yapıcı olmayışı nedeniyle söz konusu misyonun Kosova'nın kuzeyinde tesis edilmesi henüz sağlanamadı" şeklinde konuşan Danimarka Başbakanı Rasmussen, "Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını tanımalı, bu da Sırbistan'ın Avrupa strüktürleri ile bütünleşmesini kolaylaştırır" ifadesini kullandı. Danimarka Başbakanı açıklamasında, Sırbistan'ın Kosova konusunda Uluslararası Adalet 

Mahkemesi'ne başvurması hakkına sahip olduğunu ve başvuruyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun kabul etmesi durumunda bile, Danimarka tarafından Kosova'nın bağımsızlığının tanınması kararını etkilemeyeceğinin altını çizdi. Rasmussen, Kosova devletinin geri dönüşü olmayan bir süreç olduğunu hatırlattı. 

Kosova'ya sunduğu yardım ve desteklerinden dolayı Danimarka'ya teşekkürlerini ifade eden Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ise yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın Kosova'yı mahkemeye çıkarması eğilimini sağduyuya uygun olmayan bir adım olarak niteledi. "Sırbistan bu yaklaşım ile Kosova'yı tanıyan tüm ülkeleri ve Kosova halkını siyah bankta oturtmaya çalışıyor" ifadesini kullanan Kosova Cumhurbaşkanı Sejdiu, Kosova'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleriyle kıyaslanmasının da anlamsız olduğunu belirterek, Kosova'nın bağımsızlığının ilan edilmesinin uluslararası camia ile eşgüdüm içerisinde yapıldığını hatırlattı. 

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile de biraya gelerek, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kosova'nın ekonomik gelişmesine önem verilmesi gerektiğini savundu. Başbakan Rasmussen Kosova'nın ekonomik potansiyelinde yararlanması için Danimarka'nın yardımcı olacağını kaydetti. 
 

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de, Sırbistan'ın uluslararası mahkemeye başvurmasını, Kosova'nın normal bir durum olarak karşılayacağını belirterek, Kosova'nın bağımsızlık sürecinin hiç durmayacağını vurguladı. 

  

Yorumlar