Duyuru

Berat UNESCO listesine girdi

Arnavutluk Haberleri

  /   512   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

UNESCO koruması altındaki Arnavut kültür anıtlarının sayısı dörde yükseldi.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 18/09/08

photo

UNESCO, Cirokastra, Arnavutluk'u 2005 yılında Dünya Mirasları listesine ekledi. [Arşiv]

Arnavutluk'un orta-güney kesimindeki bir il olan Berat geçtiğimiz günlerde din ve kültürlerin bir arada yaşamasının bir örneği olarak UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'ne girdi. Karar, 2005 Dünya Mirasları Komitesi'nin güneydeki Cirokastra kasabasıyla ilgili kararının uzantısı olarak alındı.

Dünya Mirasları Komitesi'ne göre, Berat ve Cirokastra Balkan mimari mirasının zenginlik ve çeşitliliğine tanıklık ediyor. Bu kentlerin yaşam tarzları Osmanlı döneminde İslam'ın etkisini göstermekle birlikte, başta Berat'ta olmak üzere Ortodoks Hıristiyan geleneklerinin korunmasını da sergiliyor.

Berat'ın kökleri İ.Ö. 3. yüzyıla kazar uzanmasına rağmen, kentin büyük kısmı 13. yüzyılda inşa edilmiş. Ünlü Kala bölgesinde bir çok Bizans öğesi yer alıyor. Birçok duvar resmi ve ikona 13. yüzyıldan kalma. Kasabada Osmanlı döneminde inşa edilmiş çok sayıda cami de yer alıyor.

Komite her iki kentin de korunma durumu ve öğelerin restorasyon çabalarını dikkate aldı. Kültür bakanlığına göre, işçiler 22 öğeyi ıslah ettiler ve 27 diğerinin ıslahını bu yıl tamamlayacaklar.

BM dairesi Şubat 2009'da tarihi varlıkları tehdit eden "kaçak siteler ve uygunsuz inşaatların" ortadan kaldırılmasına ilişkin bir rapor hazırlanmasını bekliyor. Raporda arkeolojik kazılar, yangınla mücadele düzenlemelerinin iyileştirilmesine ilişkin öneriler ve turizm tesisi kapasitelerinin artırılmasına ilişkin orta vadeli planlar sunulmasını da içerecek.

UNESCO şu anda dört Arnavut kültür eserinin korunmasını destekliyor. Butrint Amfiteatrı listeye 1992 yılında alınırken, Cirokastra ve izopolifoni adı verilen geleneksel müzik formu 2005 yılında listeye girdiler.

Uzmanlar tarafından Akdeniz tarihinin bir mikrokozmosu olarak tanımlanan Arnavutluk'un güneyindeki Butrint kenti, "uzun süreli ve neredeyse yok olmuş bir toplum ve yaşam tarzının harikulade bir tanıklığı" olarak adaylık kazandı. 2005 yılında UNESCO, Arnavutluk'un sahayı yapılaşma baskılarından koruma amaçlı tedbirlerini onaylaması sonrasında Butrint'i Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesinden çıkardı.

2005 yılındaki karar göre Cirokastra, nam-ı diğer Taşlar Kenti, "XIV-XIX yüzyıllarınde gelişmiş bir kültür geleneğinin eşsiz bir tanıklığı". Kentin taş binaları paralel hatlar üzerinde duruyorlar ve bu düzen bütün Balkan bölgesinde gözlenebiliyor.

İzopolifoni Kasım 2005'te İnsanlığın Sözlü ve Manevi Mirasının Başyapıtı ilan edildi ve böylelikle de UNESCO tarafından korumaya alındı.

Dört eser de ülkenin kültür ve değerlerini dünyaya yayma gibi önemli bir görevi yerine getirmenin yanı sıra ülkenin ilkçağına tanıklık ediyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar