Duyuru

Arkeologlar Visocica Dağı'nda ortaçağa ait eşyalar buldular, piramit avcısı yanıldı

Bosna Haberleri

  /   707   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Bir kazı ekibi bu yaz yaptığı çalışmalarda piramitlere dair bir kanıt bulamamasına karşın ortaçağa ait eşyalar ortaya çıkardı.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi -- 18/09/08

photo

Bosnalı kaşif ve arkeoloji meraklısı Semir Osmanagiç, BH'deki Visocica Dağı'nda ortaya çıkarılmış taş parçalarına işaret ediyor. ABD'de bir şirketi olan Osmanagiç, Avrupa'nın ilk piramitlerini bulmak için on binlerce avro harcadı. [Getty Images]

Bosna-Hersek'teki Visocica Dağı'nda bu yaz yapılan kazılar sonuç vermesine karşın, bunlar girişimciden dönme amatör bir arkeoloğun aradığı sonuçlar değildi. BH kökenli ABD'li bir işadamı olan Semir Osmanagiç, parasının büyük bölümünü kendi deyimiyle Avrupa'nın ilk piramitlerini ortaya çıkarma amaçlı kişisel amacına yatırdı.

Osmanagiç'in iddiaları henüz doğrulanmış değil. Onun yerine, arkeoloji ekibi yaz boyunca yaptığı çalışmalarda daha yakın bir döneme ait önemli eşyalar bulduğunu açıkladı. Bunlar arasında Venedik ve günümüz Almanya'sına bağlı belediyelerden ithal edilmiş 14 ve 15. yüzyıla dayanan sekiz adet Gotik mimari oyma ve cam şişe parçalarının yanı sıra çok sayıda seramik parçası yer alıyor. Ekip, 15. yüzyıldan kalma 20 adet gümüş nesne de buldu.

Ekibin lideri Lidija Fekeza medya mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu, ortaçağda Bosnalı kralların zaman zaman ikamet ettiği kasabaya büyük ilgi olduğunu gösteriyor." diyerek şöyle devam etti: "Visocica Dağı'nın tepesindeki bitki örtüsünü kaldırdığımızda, bu ortaçağdan kalma Bosna yerleşiminin neye benzediğini tam olarak göreceğiz."

Araştırma herkes tarafından hoş karşılanmadı. 7 Ağustos'ta, ortaçağ Bosna devletinin araştırılmasına siyasi açıdan karşı olduğu sanılan vandallar eski hisarın kuyusunun içine taş bir levha attılar. Visocica Dağı'nın tepesindeki ortaçağdan kalma Visoki kasabasına yönelik atıflara ilk olarak 1355 tarihli yazmalarda rastlanıyor; ancak arkeologlar, yerleşimin inşasının 12. yüzyıl kadar eskiye dayandığına inanıyorlar. Onlara göre bu kent, Bosna'nın orta kesimindeki Bobovac antik kraliyet kentiyle birlikte BH'deki en önemli tarihi bulgulardan birini oluşturuyor.

Arkeologlara göre, Visoki ortaçağ Bosna devletinde önemli bir rol oynuyordu. Yetkililer bu hisar-kentte çoğu eski Bosna devletinin o dönemde var olan Dubrovnik Cumhuriyeti ile arasında ticari anlaşmalarla ilgili bazı tarihi belgeleri saklıyorlardı.

BH'li bilim adamları hükümetin Osmanagiç'e verdiği Visocica Dağı'nın tepesini kazma iznini iptal etmesini talep ettiler.

Yayınladıkları ortak bildiride arkeologlar, Osmanagiç'in söz konusu bölgede piramitlerin inşa edildiği yönündeki ısrarına ateş püskürdüler. Belgede, "Bu komedi resmi bilim veya uzmanlar, arkeologlar veya tarihçiler tarafından desteklenmemektedir. Makul seviyede asgari eğitim almış herkes, bu yapıların hangi çağa, bölgeye ve medeniyete ait olduğunu bilir." ifadesi yer aldı.

Bildiriyi imzalayanlar arasında yer alan Saraybosna Üniversitesi arkeoloji profesörü Enver İmamoviç de meşru araştırmalara daha fazla kaynak ayrılması yönünde çağrıda bulundu. İmamoviç, "Günümüz Bosna-Hersek'i, 120 yıllık bir arkeoloji geleneğine sahip olsa da, hala keşfedilmemiş ortaçağ sahalarına bir kuruş yatırım yapmamıştır." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar