Duyuru

Rehn, Sırbistan'ın AB üyelik sürecinin gelecek yıl hızlanmasını bekliyor

Sırbistan

  /   446   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

PRAG, Çek Cumhuriyeti -- AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn 18 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın AB üyelik sürecinin 2009 yılında hızlanmasını beklediğini söyledi. Prag'da düzenlenen AB ile Batı Balkanlar arası ilişkiler konulu bir konferansta söz alan Rehn, Sırbistan'ın büyük olasılıkla gelecek yıl aday statüsünü alacağını vurguladı. Yetkili, Çek Cumhuriyeti'nin 2009'un ilk yarısında devralacağı AB dönem başkanlığını da Batı Balkanlar için önemli bir dönem ve bu ülkelerin AB üyelik umutlarında gerçek bir hızlanma yaşanacağı bir süre şeklinde nitelendirdi.

Makedonya hakkındaki sözlerinde Rehn, AB'nin Katılım Ortaklığı'nda sıralanan başta yargı reformu, idari reform ve seçim standartları alanlarındaki kilit önceliklerin hayata geçirilmesini değerlendireceğini söyledi. Komiser, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna-Hersek'in önündeki başlıca engelin İstikrar ve Ortaklık Anlaşmalarını uygulamak olduğunu kaydetti.

Kosova'yı Çek Cumhuriyeti'nin AB dönem başkanlığı sırasındaki odak noktalarından biri olarak tanımlayan Rehn, EULEX misyonunun burada başarılı bir şekilde görevlendirilmesinin önemine işaret etti.

Hırvatistan'ın katılım müzakerelerinin iyi gittiğini kaydeden komiser, geri kalan müzakere fasıllarının çoğunun bu sonbaharda açılmasını beklediğini de sözlerine ekledi. Rehn, müzakerecilerin önümüzdeki bahara kadar bir çok faslı kapatabileceklerini, bunun da teknik müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanmasına olanak sağlayacağını ifade etti. (AB İnternet sitesi, DPA, B92, Tanjug, Makfax - 18/09/08) 

  

Yorumlar