Duyuru

BH'de uyuşturucu kaçakçılığı çetesi çökertildi

Bosna Haberleri

  /   537   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Bosna-Hersek'te geçen ay yürütülen geniş çaplı bir polis operasyonu, sınır ötesi uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraşan bir grubun çökertilmesiyle sonuçlandı.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi – 24/09/08

photo

Operasyon kapsamında 200'den fazla arama yapıldı. [Getty Images]

Geçtiğimiz ay polisin Bosna-Hersek'teki (BH) uyuşturucu kaçakçılarına karşı düzenlediği operasyonda 56 kişi tutuklandı. "Leotar" kod adlı operasyon, Mahkeme ve Savcılığın talimatı üzerine başlatıldı. BH'nin her iki tarafının polis teşkilatları, dört gün içinde ülke çapında 200 noktada arama yaptılar.

Aramalar Zenica, Mostar, Saraybosna, Banja Luka, Capljina, Trebinje ve Stolac'ta gerçekleştirildi. Ancak en geniş kapsamlı operasyon, Karadağ sınırına yakın bir güneydoğu kasabası olan Bileca'da yürütüldü.

Polis, yalnızca sınır ötesi uyuşturucu kaçakçılığı değil aynı zamanda silah kaçakçılığı ve çalıntı araç satışıyla da uğraştığından şüphelenilen "Bileca Grubu"nun çökertildiğini söyledi. Çetenin 11 üyesi tutuklandı. Şüphelilerin, yakın tarihte dağılan çok sayıda suç örgütüyle bağlantıları vardı.

Tutuklananlar arasında Banja Lukalı tanınmış bir avukat olan Marica Culum da yer alıyor. Culum'un grubu kendisine yakın üç yardımcısı -Nikola Glusac, Zeljko Iliç ve Goran Svorcan- ile birlikte yönettiği iddia ediliyor.

Leotar Operasyonu Ocak ayından bu yana planlanan ve yürütülen çok sayıda kapsamlı faaliyetin sonucu olarak gerçekleşti. Operasyon BH, Hırvatistan ve Karadağ polisinin uyuşturucu ticareti, terörizm, insan kaçakçılığı ve diğer ciddi suçlarla mücadele yönünde sürdürdüğü çabalar kapsamında yer alıyor.

Operasyondan sonra, üç ülkenin polis teşkilatlarından temsilciler çabalarını koordine etme konusunda görüşmek üzere Trebinye'de bir araya geldi. Yetkililer işbirliği ve ortak hareketi sürdürme söz veren bi bildiri yayınladılar.

SC Polis Müdürü Uros Pena toplantıdan sonra basın mensuplarına verdiği demeçte, "Polis teşkilatlarımızın işbirliği yaptığını söylemek çok hafif kalır; onlar birlikte çalışıyorlar ve gerçekleşen faaliyetler anlık olarak kabul edilmemelidir; bunlar süreklidir ve devam edecektir." dedi.

AB'nin BH'deki Polis Misyonu başkanı Vicenzo Coppola da Leotar Operasyonuna övgüde bulunarak, onu uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına indirilmiş ciddi bir darbe olarak nitelendirdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar