Duyuru

Sırbistan, Rusya ile imzaladığı enerji anlaşmasına uyacak

Sırbistan

  /   474   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Sırp hükümeti Pazartesi günü konuk Rus heyetine Belgrad'ın Moskova ile yapılan petrol ve doğalgaz anlaşmasına uyacağına dair güvence verdi.

(AP, UPI, Beta, B92, EMportal, Sırp Hükümeti - 22/09/08; B92 -- 18/09/08 - 20/09/08)

photo

Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Shoigu, enerji anlaşmasının geri kalan ayrıntılarının iki hükümetin müzakere heyetlerinin oluşturulmasından sonraki "60 gün içinde" halledileceğinden "emin olduğunu belirtti." [Getty Images]

Sırbistan 22 Eylül Pazartesi günü Rusya'ya iki ülke arasında imzalanan önemli bir enerji işbirliği anlaşması kapsamında verdiği sözleri tutacağına dair güvence verdi.

Sırbistan Başbakanı Mirko Zvetkoviç'in Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Shogiu ile Belgrad'da yaptığı görüşme sonrasında yayınlanan bildiride, "Sırp hükümeti her iki tarafı da petrol ve doğalgaz anlaşmasından memnun etmeye kararlıdır." ifadesi yer aldı.

Sırbistan'ın Güney Akımı doğalgaz boru hattı projesine dahil edilmesini de sağlayan anlaşma, Ocak ayında Moskova'da imzalanmış ve Sırbistan Parlamentosu tarafından bu ayın başlarında onaylanmıştı.

Anlaşmaya göre, Rus enerji devi Gazprom Sırbistan'ın Naftna Industrija Srbije (NIS) petrol tekelinin %51'lik çoğunluk hissesi için 400 milyon avro ödeyecek ve 2012 yılına kadar da 500 milyon avroluk ek yatırım yapacak.

Eski Başbakan Vojislav Koştunitsa'nın hükümetinin 8 Mart'taki çöküşünden iki aydan kısa süre önce imzalanan anlaşmanın bu yönü, uzmanlar ve siyasilerin eleştirilerine hedef oldu. Bunlar, Rusların NIS için ödemeyi teklif ettiği fiyatın şirketin piyasa değerinin çok altında olduğu konusunda ısrar ediyorlar.

Eski ve görevdeki Ekonomi Bakanı Mlacan Dinkiç anlaşmanın imzalanmasından önce yaptığı açıklamada, "Uluslararası ihaleyle satılsaydı NIS için beş ila sekiz kat daha fazla para alacağımızdan eminim." dedi. Deloitte & Touche'a bağlı denetçilerin yaptıkları yakın tarihli bir değerlendirmede, NIS'nin %100'ü için 2,2 milyar avro fiyat biçilmişti.

Temmuz ayında, Liberal Demokrat Parti ve Voyvodinalı Sosyal Demokratlar Birliği Rusya ile yapılan enerji anlaşmasında yapılması istenen değişiklikleri sunmuşlar, ancak bunlar meclis komitesi tarafından reddedilmiş ve sonunda anlaşma hiçbir değişiklik yapılmadan onaylanmıştı.

Ruslarla yapılan müzakerelerde hükümet heyetine başkanlık eden ve Zvetkoviç'in Pazartesi günü Shogiu ile yaptığı toplantıya katılan Dinkiç, anlaşma tam olarak hayata geçirilmeden önce NIS için daha yüksek bir fiyat için pazarlık yapacağını söyledi.

Enerji anlaşmasını Moskova'nın Balkanlar'daki en büyük yatırımı olarak nitelendiren Rus bakan, ülkesinin konuyla ilgili yeni görüşmelerde bulunma niyetinde olmadığını belirtti.

AP tarafından aktarıldığına göre Shogiu, Pazartesi günü daha sonra güneydeki Niş kentine yaptığı ziyarette düzenlediği basın toplantısında, "Anlaşmanın hiçbir kısmına ayrı olarak değer biçemeyiz." diyerek şöyle devam etti: "Bu, anlaşmanın tamamına yeniden değer biçilmesini gerektirir."

Rusya'nın daha ucuza satın aldığı başka bir petrol şirketi olup olmadığı şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Rus bakan, "Tamam, fazla ucuzsa satmayın, siz hesapladınız, bir fiyat verdiniz, biz de kabul ettiğimizi söyledik." dedi.

İvica Daciç Sırp Beta haber ajansı tarafından aktarıldığına göre Pazartesi günü, hükümetin çoktan kabul edilmiş olan anlaşmada değişiklik yapmanın imkansız olduğunu ve Sırbistan'ın verdiği sözleri tutması gerektiğini doğruladığını söyledi.

Shogiu da gazetecilere verdiği demeçte, enerj anlaşmasının bütün teknik yönleriyle ilgili görüşmelerin, iki hükümetin müzakere heyetlerinin kurulmasından sonraki 60 gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Rus bakan, "Çalışmaların 61. günde başlamasını umut ediyorum." dedi.

Müzakere heyetlerinin görüşecekleri konular arasında Güney Akımı doğal gaz boru hattının Sırbistan'dan geçen kısmından nakledilecek doğalgaz miktarı, Sırbistan'a sağlanacak miktarların yanı sıra kurulacak olan ortak doğalgaz firmasının işleyişinin yer alması bekleniyor.

Sırp hükümetinin Pazartesi günkü görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, "Zvetkoviç Rusya'nın ilkeli politikası ve Kosova-Metohija ve Sırbistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması konusunda verdiği desteğe teşekkür duygularını dile getirmiştir." ifadesi yer aldı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar