Duyuru

Sırp lider Tadiç'ten Makedonya'ya Kosova'yı tanımama çağrısı

Sırbistan

  /   495   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

NEW YORK, ABD -- Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç 24 Eylül Çarşamba günü Makedonya'yı Kosova'nın tek taraflı ilan ettiği bağımsızlığı tanımamaya çağırdı. New York'ta düzenlenen BM Genel Kurul toplantısının oturum aralarında Makedon mevkidaşı Branko Zrvenkovski ile yaptığı görüşme sonrasında konuşan Tadiç, Üsküp'ün tanıma sürecine devam ettirmesi durumunda Belgrad'ın "buna karşılık gelen tedbirleri" alacağını söyledi. Zrvenkovski de, Kosova konusunda karar verirken hükümetin bütün "avantaj ve dezavantajları" göz önüne alacağına inandığını söyledi.

 

İlgili bir haberde, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kosova'nın bağımsızlığının Üsküp tarafından tanınmasının ikili ilişkiler ve bölgesel istikrar üzerinde olumlu bir etki yaratacağını söyledi. Zrvenkovski de, Üsküp'teki hükümetin tanıma konusunda karar vermeden önce Kosova'nın argümanlarını ve devlet çıkarlarını göz önünde tutacağını söyledi. Makedon lider, iki ülke arasındaki sınır çizim sürecinin tamamlanmasının önemini de vurguladı ve Kosova'nın Makedonya'nın anayasal ismini tanıması konusunda güvence istedi.

Yine Çarşamba günü New York'ta, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi Kosova'nın mümkün olan en kısa sürede BM üyesi olmayı hak ettiğini söyledi. BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Topi, Kosova'nın bir devlet olarak yerleşmesi aleyhindeki herhangi bir siyasi, ekonomik, askeri veya diplomatik çabanın "ülkenin AB entegrasyonuna karşı ümitsiz bir girişim olacağını" belirtti. (Koha Ditore, Zeri, Express, Lajm - 25/09/08; Telegrafi, Rtk, MIA, VOA, Makfax, A1, B92, Tanjug - 24/09/08) setimes 

  

Yorumlar