Duyuru

Jeremiç, Belgrad'ın Kosova konusunda UAD talebinin reddedilmesine karşı uyardı

Sırbistan

  /   474   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

NEW YORK, ABD -- Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç 25 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamada, BM'nin Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlık ilanı konusunda Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) görüş isteme girişimini reddetmesi halinde, bunun sorunların tercih edilen yönteminin kuvvet olduğunu göstereceği konusunda uyardı. Reuters'e verdiği röportajda Jeremiç, "Bu, Balkanlar'ın çalkantılı tarihinde birisinin bu kadar önemli bir anlaşmazlığı barışçı yoldan çözmeye çalıştığı ilk durumdur." diyerek şöyle devam etti: "BM Genel Kurulu Sırbistan'ın talebini geri çevirdiği takdirde son derece olumsuz bir sinyal gönderecektir."

Kurul toplantısı için New York'ta bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de Belgrad'ın niyetinin bölgede istikrarı bozmak değil, meseleyi siyasetten çıkarıp hukuki platforma koymak olduğunu söyledi. Tadiç oturum aralarında ABD'li mevkidaşı George W. Bush ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Lider gazetecilere verdiği demeçte, Bush ile birlikte Kosova konusundaki görüş farklılıklarını yinelediklerini söyledi. Ancak Lavrov, Tadiç'e Belgrad'ın UAD görüşü konusunda Moskova'nın "mutlak desteğine" sahip olduğuna dair güvence verdi.

Kosova Başbakanı Haşim Taki konuya Perşembe günü Priştine'den ağırlığını koyarak, Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlık ilanının meşruiyetini sorgulama çabasının bölge istikrarına zarar verebileceğini söyledi. (Zeri, Express, Lajm, Kosova sot - 26/09/08; Reuters, Tanjug, RTS, B92, FoNet, Beta - 25/09/08) SETIMES 

  

Yorumlar