Duyuru

AB bakanları yeni göç yönetmelikleri konusunda anlaştılar

Dünyadan Haberler

  /   289   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

AB içişleri bakanları, 27 ülkeden oluşan bloğa gelen yasadışı göçü engellerken aynı zamanda blok dışından gelen kalifiye işçilere yönelik koşulları kolaylaştırmayı amaçlayan, göç ilkeleriyle ilgili yeni bir ortak paket üzerinde anlaşma sağladılar.

(AFP, AP, Reuters, DPA, Bloomberg, BBC, DW, Euobserver, European Voice, AB'nin Fransız başkanlığı - 25/09/08; EurActiv, Euobserver - 24/09/08; EurActiv - 18/09/08)

photo

AB'nin Adalet ve İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Jacques Barrot, "AB içinde dolaşma özgürlüğü toplumun temel direklerinden biri olup sorgulanamaz." dedi. [Getty Images]

AB içişleri bakanları 25 Eylül Perşembe günü, bloğa üye olmayan ülkelerden gelen işçi girişinin yönetimiyle ilgili bir dizi ortak kurallar belirleyen bir Avrupa Göç ve Sığınma Anlaşması üzerinde anlaşma sağladılar. Bakanlar, 27 ulustan oluşan Birliğin dışından gelen kalifiye profesyonellere yönelik bir mavi kart uygulaması başlatılmasına ilkeli desteklerini de verdiler.

AB liderlerinin 15 Ekim'de başlayacak iki günlük bir zirvede resmen onaylamaları beklenen anlaşmanın başlıca hedefleri yasadışı göç üzerindeki kontrolleri güçlendirmek, yasal göç desteklemek ve ortak bir sığınma politikası geliştirmek.

AB'nin Adalet ve İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Jacques Barrot, "AB içinde dolaşma özgürlüğü toplumun temel direklerinden biri olup sorgulanamaz." dedi.

Perşembe günkü toplantıya başkanlık eden Fransa Göç Bakanı Brice Hortefeux, "Öngörülen tedbirler iki bariz potansiyel gizli tehlikeyi önlemektedir: bir Avrupa kalesi yaratmak ve kaçak göçe tamamen açılmak." dedi.

Belge yasal ve yasadışı göç, sınır denetimleri, sığınma politikaları ve göçmenlerin kaynak ve geçiş ülkeleriyle işbirliği olmak üzere beş alana odaklanıyor. Anlaşmada bloğun sınırları içinde "daha iyi bir yaşam bulmayı umut eden bütün göçmenleri düzgün bir şekilde kabul edecek kaynaklara sahip olmadığı" vurgulanıyor.

Bağlayıcı niteliği bulunmayan belgede üye ülkelere yasadışı göçmenlere yönelik toplu aflar çıkarmaktan kaçınmaları yönünde çağrıda bulunulurken, aynı zamanda kalifiye göçmenlere daha iyi şartlar sağlamaya davet ediliyorlar.

AB ülkelerinin yasal göç girişini kendi ihtiyaçları ve insanları kabul etme becerileri bazında yönetebilecekleri bildiriliyor. Öngörülen tedbirler, yasadışı göçü kısıtlama ve belgesiz yabancıları sınırdışı etme yolunu da açıyor.

Bakanlar ayrıca, belli türdeki yabancı meslek sahiplerini cezbetmek ve kalifiye eleman sıkıntısını gidermek amacıyla ABD'deki yeşil kart sistemine benzer bir mavi kart rejimi başlatılmasına da prensipte destek verdiler.

Bir AB ülkesinde 18 ay çalıştıktan sonra, bu izne sahip bir göçmen başka bir üye ülkede çalışabilecek, ancak orada da gidişinden sonraki bir ay içinde yeni bir mavi kart için başvuruda bulunması gerekecek.

Hortefeux, bakanların üye ülkelerin AB dışı ülkelerden gelen başvuru sahiplerine, ev sahibi ülkedeki ortalama maaşın 1,5 katını teklif etmeleri -belli sayıdaki iş kategorilerinde bu rakamın 1,2 katına kadar düşebileceği istisnalarla birlikte- konusunda da anlaştılar.

Ancak bloğun yeni üyelerinden bazıları, rejimin eski üye ülkelerin bazılarının uyguladığı çalışma kısıtlamalarının sona ereceği 2011 yılından önce yürülüğe girmesine karşı çıktılar.

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ivan Langer gazetecilere verdiği demeçte, "Bizim vatandaşlarımız AB dışındaki ülkelerden daha kötü bir durumda olamazlar." diyerek şöyle devam etti: "Biz AB üyesiyiz ve her AB vatandaşı ile aynı çalışma haklarına sahip olmak istiyoruz."

Avusturya, Belçika, Almanya ve Danimarka pazarlarını 2004 yılında AB'ye üye olan eski komünist ülkelerden gelen işçilerden korumaya devam ediyorlar.

Anlaşmada ayrıca üye ülkelere, gözlemcilerin 2012 yılından önce yürürlüğe girmesini beklemedikleri ortak bir sığınma politikası geliştirmeleri yönünde çağrıda da bulunuluyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar