Duyuru

AB bakanlarından EUFOR'un küçülmesine destek

Bosna Haberleri

  /   528   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

AB savunma bakanları Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Bosna-Hersek'teki güvenlik durumunda kaydedilen iyileşmeyi gerekçe göstererek bloğun buradaki barışı koruma operasyonunu kademeli olarak sonlandırma amaçlı bir plana destek verdiler.

(AFP, Reuters, AP, DPA, Bloomberg, Euronews, VOA, B92 - 01/10/08)

photo

AB'nin 2004 yılında başlatılan Althea misyonunda 2 bin 200 civarında asker bulunuyor ve 1992-1995 ihtilafına veren bir barış anlaşması kapsamında yer alan askeri görevleri yerine getirmekle yükümlü bulunuyor. [Getty Images]

AB savunma bakanları 1 Ekim Çarşamba günü Fransa'nın Deauville kentinde düzenlenen ve misyonun geleceğinin tartışıldığı bir toplantıda, Bosna-Hersek'teki (BH) AB barış gücünün (EUFOR) askeri hedeflerini gerçekleştirdiğini söylediler.

Bakanlar, BH'nin güvenliğinde son yıllarda kaydedilen ilerlemeler göz önüne alındığında, 27 ulustan oluşan bloğun Althea adlı operasyonun kapsam ve rolünü dönüştürme yolunda harekete geçmesi gerektiği konusunda da anlaştılar.

AB dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın Savunma Bakanı Herve Morin gazetecilere verdiği demeçte, "Askeri hedefler tutturuldu, misyonu sürdürmek için hiçbir neden kalmadı." dedi.

DPA'ya göre, EUFOR'un geleceğiyle ilgili olarak düşünülen dört olası senaryo arasında güçlerin geri çekilmesini tamamlama amaçlı değiştirilmemiş bir misyondan başlıyor. Morin, üye ülkelerin büyük çoğunluğunun EUFOR'un kademeli olarak sonlandırılması ve yerini daha sivil bir yapıya sahip ve BH'nin dışında konuşlanmasına karşın acil bir durumda müdahale edebilecek olan bir hızlı tepki gücüne bırakmasını öngören bir plana destek verdiğini belirtti.

Bakan, yalnızca "bir veya iki ülkenin" statükonun korunmasından yana olduğu söylemekle birlikte isimlerini vermedi.

Fransız bakan, "Daha çok, insanlar geri çekilmeye, özellikle de misyonun doğasındaki bir değişikliğe doğru kademeli bir şekilde ilerlemenin önemli olduğu görüşündeler." dedi.

EUFOR askeri operasyonlarını büyük oranda tamamlamış olmasına karşın, BH'nin şu anda hissedilen en büyük ihtiyacı askeri danışman ve polis eğitmenlerine yönelik.

Çarşamba günü oybirliğiyle bir karar alınamadığı üzere, EUFOR komutanı İngiliz General John McColl AB savunma bakanlarına 10 Kasım'da Brüksel'de yapacakları bir sonraki resmi toplantıda görüşmeleri için "daha kesin seçenekler sunacak."

Ancak Morin, AB'nin BH'den kaçmadığını da vurguladı.

Bakan, "Avrupa'nın hemen gitmesi söz konusu değil, ki bu da kötü bir işaret olurdu." dedi. Ancak bakan, AB'nin halklarını yalnızca bir misyon başlatma değil buna son verme becerisine de sahip olduğuna ikna etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Morin, "Halkımıza bu misyonlara sahip olmamız gerektiği, ancak bunları nasıl sonlandıracağımızı bilmediğimizi söyleyemeyiz." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar