Duyuru

Tadiç'in Kosova ile ilgili sözleri uluslararası camiayı karıştırdı

Sırbistan

  /   516   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Sırbistan Dışişleri Bakanı Boris Tadiç'in Kosova'nın bölünme olasılığıyla ilgili açıklamaları Priştine'de ateşli tepkilere yol açmasına karşın, Sırp partilerin çoğunun temsilcileri bu sözleri reddettiler.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi – 02/10/08

photo

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, "Bölünme meselesi Sırp aydınlar ve uluslararası kamuoyu tarafından tartışılıyor, o çözümü seçip seçmeyeceğim konusunda şu anda konuşmak fazla farazi olur." [Getty Images]

Cumhurbaşkanı Boris Tadiç 29 Eylül Pazartesi günü Sırp devlet televizyonuna verdiği demeçte, Kosova'nın bölünmesinin şu anda tartışılmakta olmamakla birlikte bir seçenek olmaya devam ettiğini söyledi. Tadiç'in sözleri Kosovalı yetkililerin sert eleştirilerine ve çoğu Sırp partileri, hatta iktidar koalisyonu üyelerinden temsilcilerin itirazlarına yol açtı.

Tepkilere yanıt veren Tadiç, Çarşamba günkü sözlerinde bölünmeye çözüm olarak değil, sadece bir olasılık olarak yaklaştığını vurguladı. Cumhurbaşkanı, Belgrad'ın Priştine'ye geniş özerklik teklif etmeye devam edeceği, ancak bağımsızlığını asla tanımayacağını söylemeyi sürdürdü.

Tadiç Salı günü, bölünme fikrinin müzakerecilerin diğer bütün seçenekleri tüketmeleri halinde dikkate alınmaya değer olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı, "Bölünme meselesi Sırp aydınlar ve uluslararası kamuoyu tarafından tartışılmaktadır. Bunu ancak diğer bütün seçeneklerin tükenmesi halinde düşünebilirim ve bu çözümü seçip seçmeyeceğim hakkında şu anda konuşmak fazla varsayımsal olur." dedi.

Tadiç'in açıklamaları Priştine'deki yetkilileri öfkelendirirken, Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu Kosova'nın bağımsız ve uluslararası alanda tanınmış bir devlet olduğu konusunda ısrar etti. Seydiu, "Biz (Kosova) bir devletiz ve başka ne söylense boş" dedi. Başbakan Haşim Taki de Sırbistan'ı AB'ye katılmak istiyorsa bu gibi fikirleri terk etmeye çağırdı.

ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Cameron Munter, ABD'nin "Kosova'nın bölünmesine karşı" olduğunu söyledi. Munter, belli Sırp yetkililerin kendisine Tadiç'in Kosova'nın bölünmesini önermediği yönünde güvence verdiklerini de sözlerine ekledi.

Fikri uluslararası örgütler de kınadı. UNMIK sözcüsü Alexander Ivanko, misyonun Kosova'nın bölünmesine karşı olduğunu söyledi. AB güvenlik sorumlusu Javier Solana'nın sözcüsü Christina Gallach da AB'nin de asla bölünmeden yana olmadığını söyledi.

Tadiç'in sözleri Belgrad'daki iktidar koalisyonu ortakları arasında bile endişe yarattı. Koalisyon üyesi olan Sırbistan Sosyalist Partisi'nin genel başkan yardımcısı Dusan Bajatoviç Kosova'nın bölünmesi fikrini reddetmekle birlikte, Kosova'nın Sırbistan içinde geniş bir özerkliğe sahip olması gerektiğini vurguladı.

Belli muhalefet partileri Tadiç'i ABD ve AB'den gelen baskılar sonucunda Kosova'nın bağımsızlığını tanımak için zemin hazırlamakla suçladılar.

Bazı analistler, geri kalan Kosovalı Sırpların üçte ikisinin İbar Nehri'nin güneyinde yaşadığı, bunun da Kosova'yı bu insanları yeni devlet içinde tek başlarına bırakmadan bölme amaçlı her türlü çabayı karmaşık hale getirdiği konusunda uyarıyorlar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar