Duyuru

Etnik gruplar ve taraflar, BH'de Pazar günü yapılacak seçimlerde önemli rol oynayacak

Bosna Haberleri

  /   474   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Bosna-Hersek'te (BH) Pazar günü yapılacak yerel seçimlere 72 siyasi partiden 29 binin üzerinde aday katılacak.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi -- 02/10/08

photo

5 Ekim Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde 3 milyondan fazla vatandaş oy kullanacak. [Arşiv]

Bosna-Hersek'te (BH) 5 Ekim Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde 3 milyondan fazla vatandaş oy kullanabilecek. 140 belediye başkanlığı da dahil olmak üzere 3 binden fazla mevki için 29 bin 43 aday ve 72 parti yarışacak.

Adayların %35'ten fazlası kadın ve %24'ü 30 yaşın altında.

İlk defa, 1995 yılında soykırıma sahne olan Srebrenitsa kendi oy kullanma kurallarına sahip olacak. Merkez Seçim Komisyonu (MSK), ayrılmış olanlar da dahil olmak üzere 1991 yılında burada yaşamış olan herkesin hala burada oy kullanabileceğine karar verdi.

Oylamayı Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası örgütler izleyecek. Gözlemciler, karışık seçim manzarasının mevcut etnik ve idari bölünmeleri yansıttığı görüşündeler. Seçmenler AB'nin EUFOR misyonuna son vermeyi düşünmeleri ve BH'nin Haziran ayında İstikrar ve Ortak Anlaşması imzalamasını gelecek açısından olumlu işaretler olarak algılayabilecekleri için genel iyimserlik biraz etkili olabilir.

Ülke çapında yarışacak olan büyük partilerden biri Sosyal Demokrat Parti (SDP). Partinin ülke belediyelerinin 109 tanesinde -73'ü BH Federasyonu (BHF) ve 36'sı Sırp Cumhuriyeti'nde (SC)- adayları bulunuyor. Parti, BH'nin en büyük dört kenti olan Banja Luka, Mostar, Saraybosna ve Tuzla'daki listelerinin çok ırklı karakterini kutluyor. Kampanya platformunda, halkın çıkarları etnik grup üyelerinden çok münferit vatandaşlar bazında savunuluyor.

Büyük bir Bosnalı Müslüman partisi olan Demokratik Hareket Partisi'nin (SDABiH) 66 belediye başkanlığı adayı bulunuyor. Parti genel başkanı Süleyman Tihiç, SDABiH'nin BH'yi bütün insanların devleti yapmakta kararlı olduğunu söyledi.

BH Partisi (SBiH), BH'nin her iki tarafında 110 belediyede yarışacak. Parti genel başkanı Haris Silayciç partisinin "Ekim seçimlerinde iyi sonuçlar" beklediğini söyledi.

Ancak bazı medya analistleri partinin yerel bazda güçlü bir performans göstermek için gerekli altyapıdan yoksun olduğunu söylüyorlar.

Diğer bir Boşnak çoğunluk partisi de -1990 ihtilafında BH Ordusuna komuta etmiş olan Sefer Haliloviç liderliğindeki Bosna Vatansever Partisi (BPS)- önemli bir rakip olabilir.

Bosnalı Hırvat partilerine gelince, en önemli rakip Bozo Ljubiç'in liderliğindeki Hırvat Demokrat Birliği 1990 (HDZ 1990). Partinin 25 belediye başkanı ve 700 il meclis üyesi adayı bulunuyor.

Diğer büyük Bosnalı Hırvat partisi ise, Dragan Coviç liderliğindeki BH Hırvat Demokratik Birliği.

SC'nin siyasi durumu BHF'den çok daha net görünüyor. En güçlü parti, açık arayla iktidardaki SC Başbakanı Milorad Dodik liderliğindeki Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD).

Onun uzak ara gerisinde Maden Bosiç liderliğindeki muhalif Sırp Demokrat Partisi (SDS) yer alıyor. Savaş suçları zanlısı Radovan Karaciç BH ihtilafı sırasında SDS lideriydi.

Analistler, SNSD SC'yi kolayca taşıyacak olmasına karşın, SDS'nin iddialara göre iktidardaki SNSD'nin ihmal ettiği SC'nin düşük refah seviyesindeki doğu kesiminde umudu olduğu görüşündeler.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar