Duyuru

Düzenleme Kosova'daki akaryakıt kaçakçılarına fırsat yarattı

Kosova Haberleri

  /   494   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Sırbistan'da, Kosovalı Sırplar için Kosova'ya akaryakıt da dahil olmak üzere gümrüksüz mal ihracatına olanak sağlayan bir düzenleme kaçakçılar için bir fırsat yarattı.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi – 03/10/08

photo

Kaçak benzinin litresi 30 ila 40 avro sent daha ucuza satılıyor. [Arşiv]

Kosova Polis Teşkilatı (KPT) sözcüsü Besim Hoti, polisin kuzey Kosova'daki akaryakıt kaçakçılığından haberdar olduğunu söyledi. Sırp ve Arnavut suç çeteleri, yalnızca Kosovalı Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu bölgeler değil ülkenin tamamında son derece yüksek kazanç sağlayan bu yasadışı faaliyetin gelişmesinde işbirliği yapıyorlar.

Hoti, "Bir takım sorunlar var Leposaviç, Kapı 1 ve Zubin Potok'ta Kapı 31 olmak üzere iki sınır kapısı işlemiyor. Akaryakıt Sırbistan'dan Kosova'ya, akarayakıtın da aralarında yer aldığı malların Kosovalı Sırplar için Kosova'ya gümrüksüz olarak getirilmesine izin veren bir Sırp düzenlemesi esas alınarak getiriliyor." dedi.

Polis, kaçakçıların söz konusu düzenlemeden yararlanarak akaryakıt getirip Kosova ve Sırbistan'daki normal fiyatların litre başına 30 ila 40 avro sent altına sattıklarını söylüyor. Hoti, "Akaryakıt, Sırpların bazı yeni pompalar açtıkları kuzey Mitrovica'dan satın alınabiliyor." dedi. Kelepir mal arayan Arnavutlar da buraya akın ediyor. İsmi açıklanmayan bir taksi şoförü Southeast European Times'a verdiği demeçte, "Daha ucuz; hepsi bu." dedi.

Mitrovica bölgesindeki polis memurları, kaçakçıları durdurmakta kullanabilecekleri tek stratejinin, sürücülerin söz konusu malların menşeiyle ilgili belgeleri ibraz edememeleri halinde onları yasadışı mal taşımacılığı veya kaçakçılıkla suçlamak olduğunu söylüyorlar. İkinci durumda, sürücü ve kamyonları gümrük kontrol noktalarına gönderiyorlar ve burada gümrük yetkilileri kaçakçılık suçlamalarında bulunuyorlar.

Ancak bu seçeneği uygulamak o kadar kolay değil. Leposaviç ve Zubin Potok'taki gümrük noktaları, Priştine'nin Şubat ayındaki bağımsızlık ilanından sadece kısa bir süre sonra Sırp ayaktakımı tarafından imha edildi veya ağır hasara uğratıldı.

KPT yetkilisi Veton Elşani polisin kuzeydeki kaçakçılığın düzeyini kesinlikle bilmediğini kabul ediyor. Elşani, KPT'nin yapabiliği tek şeyin bunu Mitrovica'nın güney kesiminde durdurmaya çalışmak olduğunu söyledi.

Polis 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanından hemen sonra kaçakçılarla başa çıkma amaçlı bir lojistik oluşturmaya başladı. Kontrol noktalarına güvenlik kameraları yerleştirmek en yüksek önceliklerden biriydi. "Kameralar, kaçakçılık da dahiil olmak üzere polisin bütün çalışmalarıyla ilgili." diyen Elşani, kuzey sınırındaki kameraların onarım sürecinin devam edeceğini de belirtti.

Bir BM yetkilisi geçtiğimiz günlerde Financial Times gazetesine verdiği demeçte, "kapılardaki personeli yerine koymanın tek yolu zorla olacaktır, bu da Sırplar kabul etmedikçe uzun süreli olmayacaktır." dedi.

EULEX Komutanı Yves de Kermabon gazeteye verdii demeçte Sırbistan'ın sınır denetimi için "son derece net bir yasal çerçeveden" yarar göreceğini söyledi. De Kermabon, "Siyasiden çok pragmatik olmak istiyorum." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar