Duyuru

Türk KFOR’undan 3 Ayda 650.000 Avro Yardım

Kosova Haberleri

  /   599   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 


Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı (KTTGKK), Sivil-Asker İş Birliği faaliyetleri kapsamında; Haziran-Eylül aylarını kapsayan yaz döneminde üstün bir gayret sarf ederek projeler için 650.000 Avro harcadı.

 

Kosova’ya konuşlandığı 1999 yılından bu güne kadar her alanda Kosova halkına desteğini devam ettiren Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı (KTTGKK), Sivil-Asker İş Birliği faaliyetleri kapsamında; Haziran-Eylül aylarını kapsayan yaz döneminde de üstün bir gayret sarf ederek insani yardım, sağlık desteği, istihkâmcılık ve alt yapı desteği, eğitim ve eğitime destek, Kültürel işbirliği; Kosova’da kültür ve sanatın desteklenmesi, toplumsal barışın sağlanması ve geliştirilmesi alanlarında Kosova halkına destek veren birçok kapsamlı projeyi başarıyla tamamladı. Bu projelerinin gerçekleştirilmesi için KTTGKK.lığı tarafından Haziran ayından bu yana yaklaşık 650.000 Avro tutarında  bir kaynak harcanmıştır. 

 

Bu kapsamda KTTGKK Sivil Asker İş Birliği (SAİB) unsurları tarafından insani yardım faaliyetleri kapsamında; Kosova genelindeki kültür, sanat, gençlik, yardımlaşma ve dayanışma dernekleriyle iş birliği içerisinde Kış mevsimine hazırlık maksadıyla yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi şahıslar ve ailelere, Türk Kızılayı tarafından gönderilen, yaklaşık 2000 adet insani yardım paketi, 400 adet kışlık battaniye, 1000 kişiyi giydirecek miktarda 109 koli bayan ve erkek kıyafeti (mont, kazak, pantolon, bluz, etek, gömlek, t-shirt ve ayakkabı), bunun yanı sıra çocuklar için çeşitli oyuncak ve legolar, futbol ve voleybol toplar vb. dağıtımı gerçekleştirildi.  Ayrıca, insani yardım faaliyetleri kapsamında Ramazan ayı süresince, Prizren Namazgâh bölgesinde Doğruyol Kültür ve Sanat Derneği ile iş birliği içerisinde iftar çadırı açıldı ve günlük 150 kişiye iftar yemeği verildi. Ramazan Bayramında ve sonrasında Kızılay tarafından gönderilecek insani yardım malzemeleri ve gıda paketleri, kışlık giyecek ve barınma malzemeleri yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi Kosova halkına ulaştırılmaya devam edilecektir. Bununla birlikte, yaklaşan kış mevsimi içerisinde yoksul ailelere dağıtılmak üzere 25.000 avro tutarında yakacak ve 6000 avro tutarında soba temini ve dağıtımının planlanması çalışmalarına devam edilmektedir.

 

Sağlık desteği kapsamında,  KTTGKK Özel Sıhhiye Birliğinde görevli sağlık personelin üstün gayret ve çalışmaları sonucunda her hafta Salı ve Perşembe günleri ve acil durumlarda 7 gün 24 saat esasına göre kapılarını sivil halka açık bulunduran Tabur revirimizde Mayıs ayından bugüne kadar 1201 hasta revirde muayene edildi, 436 hasta tüm Kosova genelinde olmak üzere Mitroviça, Gilan, Doburcan, Dragaş, Mamuşa, Prizren şehirleri olmak üzere sağlık  taramasından geçirildi. Yine sağlık desteği kapsamında Mitroviça, Gilan, Novaburda, Dragaş bölgelerindeki toplu sünnet organizasyonları yapılarak ve  Prizren’de Tabur revirinde toplam 473 çocuk sünnet edildi. Aynı zamanda Kızılay tarafından gönderilen 8 koli sünnet malzemesi sünnet organizasyonlarında çocuklara dağıtıldı. Yine revirde 68 hastaya küçük cerrahi müdahaleleri yapıldı. Bunun yanı sıra çeşitli bölgelerdeki diş taramaları faaliyetlerinde ve Tabur revirinde 352 hastanın diş tedavileri yapıldı. Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığının sağlık personelinin bu yoğun çalışmaları sonucu yaklaşık 130.000 avro tutarındaki sağlık ve diş taramaları, revirde muayene, küçük cerrahi müdahale ve sünnet faaliyetlerinden ihtiyaç sahibi hastalar yararlanmışlardır.

 

Ayrıca sağlık desteği kapsamında Türk Kızılayı tarafından gönderilen ilaç ve tıbbi malzemeler ile birlikte, SAİB K.lığı tarafından başta Priştine Merkez Kan bankasına trombosit seti ve çeşitli tıbbi malzemelerin satın alınması, Prizren Devlet Hastanesine ilaç ve tıbbi malzeme yardımı, Dragaş şehir hastanesine ilaç ve tıbbi malzeme yardımı olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşlarına yaklaşık 30.000 avro tutarında ilaç ve tıbbi malzemenin alımı yapılarak hibe edilmiştir. Sağlık desteği kapsamında Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı tarafından Gilan, İpek, Prizren ve Mitroviça’daki kamu hastanelerine dağıtılacaktır. Kızılay tarafından Türkiye’den gönderilen ilaç ve tıbbi malzemeler dahil toplam 385 bin avro tutarında ilaç yardımı yapılması planlanmaktadır. Bu ilaçlardan bir kısmı Dragaş’daki şehir hastanesine ve Kosova Koruma Kolordosu (TMK) yetkililerine bulunduğumuz hafta içinde teslim edilmiştir.

 

İstihkâmcılık ve alt yapı desteği kapsamında ise; KTTGKK istihkâm unsurlarının yaz dönemindeki yoğun mesai ve çalışmaları sonucunda tabur sorumluluk sahasında yer alan, başta Dragaş bölgesi ve köylerinde olmak üzere çeşitli bölgelerde yaklaşık 235 km. uzunluğunda yolun yapım, bakım ve onarımı gerçekleştirilmiş, 5500 metre uzunluğunda kanalizasyon sistemi döşenmiş, 3165 metre uzunluğunda su kanalı açılarak su şebekesi döşenmiştir. Bunun yanı sıra; yine istihkâm unsurlarımız tarafından 3 tane okulun bahçe ve spor alanları iş makineleri ile düzeltilmiş, çöp ıslahı ve çeşme bakım ve onarım faaliyetleri hayata geçirilmiştir.

 

KTTGKK.lığınca eğitim ve eğitime destek faaliyetleri kapsamında ise; Mitroviça, Gilan, Dragaş, Prizren, Mamuşa, Vucitrin’de toplam 12 ilköğretim okulunda 24 sınıfın bakım ve onarımı yapılmış ve sınıflar öğrenci sıra ve oturakları, öğretmen masası, kütüphane dolabı, askılık vb. gibi eğitim yardımcı malzemeleri ile donatılarak yeni eğitim ve öğretim dönemine hazır duruma getirilmiştir. Eğitime destek faaliyetleri kapsamında bir okulun kimya laboratuarı, bir okulun 15 bilgisayarlı dershanesi ve spor tesislerinin bakım ve onarımı ile il eğitim müdürlükleri ile koordineli olarak onlarca okulun bilgisayar ve elektronik malzemelerinin bakım onarım ve modernizasyonu çalışmaları ise devam etmektedir. Bunun yanı sıra, eğitim yılının başlangıcında çeşitli okullardaki öğrencilere 300 adet okul çantası ve kırtasiye malzemesinin dağıtımı gerçekleştirilmiş ve gönüllü veli uygulaması kapsamında tabur bünyesinde görev yapan subay, astsubay ve uzman erbaşların maddi bağışlarıyla yardıma muhtaç ve büyük çoğunluğu yetim yaklaşık 25 öğrenci yıl boyunca maddi ve manevi açıdan desteklenerek eğitimlerine kesintisiz olarak devam etmeleri sağlanmaktadır.

 

Ayrıca KTTGKK.lığı tarafından Prizren ve Dragaş’da açılan Gençlik, Kültür ve Spor merkezlerimizde ise, Türkçe, Arnavutça, İngilizce, matematik, kişisel el sanatları, kumaş ve ahşap boyama, takı tasarım ve müzik kursları açılarak genç nesillerin gelişimine katkıda bulunulmuştur. Yine yaz döneminde  KTTGKK.lığı tarafından yaz futbol ve basketbol kursları açılmış, futbol ve voleybol turnuvaları düzenlenerek gençlerin 3 aylık yaz tatili boyunca faydalı aktivitelerde bulunmaları ve zararlı alışkanlıklardan uzak kalmaları sağlanmış onların da zinde, kendilerini geliştirmiş ve topluma ve Kosova’ya faydalı birer fert olmaları için her türlü katkı sağlanmıştır.

 

Ayrıca, eğitime destek çalışmaları kapsamında, Mitroviça, İpek ve Gilan/Doburcan’da 3 adet çocuk parkı hizmete sokulmuş, 3 adet çocuk parkının ise yapım çalışmaları devam etmektedir. Buna ilave olarak, Prizren’de Yllka Anaokulunun bir sınıfı ahşap çocuk masa ve sandalyeleri, oyun alanı, TV, bilgisayar, yazıcı ve müzik seti, perde ve yer döşemesi donatılmıştır. Mamuşa, Vucitrin, Mitroviça ve Prizren’de 5 okulda toplam 9 anasınıfının yapım çalışmaları ise devam etmektedir. Tüm bu faaliyetler neticesinde, KTTGKK.lığınca Kosova’nın geleceğini şekillendirecek yaklaşık 3000 çocuk ve öğrenciye eğitim desteği verilmesi sağlanmıştır.

 

Ayrıca toplumsal barışın sağlanması ve geliştirilmesi ile Kosova’da kültür ve sanatın desteklenmesi faaliyetleri kapsamında ise; Kosova Öğretmenler Derneği, Dul Kadınlar Derneği, Fidan Kadınlar Derneği, Doğruyol Kültür ve Sanat Derneği, Gerçek Kültür ve Sanat Derneği olmak üzere Kosova genelindeki dernek binalarının bakım ve onarımı yapılmış, derneklerin  bilgisayar, yazıcı, projeksiyon cihazı vb. gibi teknik malzeme ihtiyaçları tamamlanmıştır. Ayrıca söz konusu derneklerle tesis edilen yakın işbirliği ve koordinasyon neticesinde kültür ve sanat geceleri ile her türlü kültürel ve sanatsal etkinliğin düzenlenmesine manevi katkıda bulunarak bu güzide derneklerimizin çalışmalarını her alanda desteklenmesi sağlanmıştır. Derneklerle yakın işbirliği içerisinde icra edilen kültür ve sanat etkinliklerinden en kapsamlısı Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir SEYDİU’nun da iştirakiyle kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, Kızılay tarafından gönderilen insani yardım malzemesi, giyecek, gıda, ilaç ve tıbbi malzemelerinin; Kızılhaç ve Belediyelerle yakın koordinasyon içerisinde dernekler vasıtasıyla yoksul ve muhtaç insanlara ulaştırılması sağlanmış ve söz konusu derneklerin asıl işlevi olan halkla Kosova’nın resmi kurum ve kuruluşlar arasında bir köprü vazifesi görmeleri de sağlanmıştır.

 

Yine Kültürel İş Birliği ve etkinliklerin düzenlenmesi kapsamında; KTTGKK.lığınca yaz dönemi boyunca derneklerin katılımıyla futbol turnuvaları düzenlenmiş, izcilik kampı, dağcılık ve doğa yürüyüşü faaliyetlerine bizzat iştirak edilmiş ve destek verilmiştir. Aynı kapsamda, okulların eğitim ve öğretim dönemi kapanışı ve açılışında Prizren’deki çeşitli okullardan onlarca öğrenci ve öğretmenin katılımıyla okul piknikleri düzenlenmiştir. Ayrıca Kosovalı öğrencilere Türkiye’nin tanıtılması ve kültürel işbirliği maksadıyla Kosova genelinden 20 öğrenci ve 2 öğretmen ile birlikte 18–25 Ağustos 2008 tarihleri arasında Ankara, İstanbul, Çanakkale illerini kapsayan 1 hafta süreli “Türkiye Kültür Gezisi” düzenlenmiştir.

 

Kültürel varlıkların korunması çalışmaları kapsamında, bölgedeki çeşme, türbe, mezarlık gibi tarihi Osmanlı eserlerinin bakım, onarım ve korunması çalışmalarına ise devam edilmektedir.

 

Bunun yanı sıra; Kosova’nın resmi ve özel kurum ve kuruluşlarına destek ve işbirliği faaliyetleri çerçevesinde, Kosova Radyo ve Televizyon Kurumu (RTK) Radyosuna tam donanımlı 8 adet bilgisayar, RTK televizyonu için ise TV bölümüne ise TV stüdyolarının dekorasyonu ve modernizasyonu gerçekleştirilmiş, ses kayıt cihazı, montaj cihazları gibi teknik malzemeler hibe edilerek basın ve yayın kuruluşlarına destek verilmiştir.

 

Yine bu kapsamda Kosova Koruma Kolordusu (TMK) personelinin KFOR unsurlarınca eğitilmesi faaliyetlerine destek olmak maksadıyla Prizren’deki TMK Karargahının bir dershanesi; bilgisayar, televizyon, toplantı masası ve sandalyeleri, projeksiyon cihazı ve perdesi, döşeme halısı vb. malzemeler ile donatılarak eğitim dershanesi ve konferans salonu şeklinde yeniden düzenlenerek TMK’nın istifadesine kazandırılmıştır.

 

Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı (KTTGKK) tarafından Kosova halkına sadece yukarıda belirtilen alanlarda değil her alanda destek olmak ve Kosova halkının günlük yaşamını kolaylaştırmak için her türlü gayret gösterilmektedir. KTTGKK Komutanı P.Kur.Yb. M.Nail YİĞİT tarafından Dragaş Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne geçtiğimiz günlerde 30 takım itfaiye tulumu, t-shirt ve ayakkabısı hibe edilmiş olması buna bir örnek olarak gösterilebilir. Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı her zaman bağımsız Kosova ve Kosovalıların her zaman yanında olmuş ve olmaya devam edecektir. KTTGKK.lığının sivil asker işbirliği faaliyetleri çerçevesinde dost ve kardeş Kosova halkına her alandaki mevcut desteği önümüzdeki dönemlerde artarak devam edecektir.


Editör : Kosova Haber 

  

Yorumlar