Duyuru

Karadağ Kosova'yı tanımak üzere

Karadağ

  /   529   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

PODGORICA, Karadağ -- Parlamento, iktidar koalisyonu tarafından ülkenin Avrupa ve Avrupa-atlantik entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla önerilen bir karar taslağını 3 Ekim Cuma günü onayladı. Gözlemciler büyük oranda taslağı Kosova'nın Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlığının tanınmasına yakılmış bir "yeşil ışık" olarka algılıyorlar. Tasarıya göre Podgorica, "bölgesel istikrar açısından AB ve NATO üyeleri tarafından önemli görülen siyasi realiteye saygı gösterme" vaadinde bulunuyor. Ülke, avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu rotasıyla tutarlı bir politika yürütme sözü de veriyor.

Diğer yandan Avrupa Parlamentosu'nun Kosova raportörü Joost Lagendjik Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Sırbistan ve Kosova'nın eşzamanlı olarak AB'ye üye olmasını" tercih ettiğini söyledi. Lagendjik, Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyetin Kosova'ya düzenlediği dört günlük ziyareti tamamlaması sonrasında yaptığı konuşmada, bunun ancak "aralarındaki ikili meseleler çözüldükten sonra gerçekleşebileceğini" de sözlerine ekledi.

Bu arada Pazar günü, Dışişleri Bakanı İskender Hiseni Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlık ilanı konusunda Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) görüş alınması yönündeki girişiminin BM Genel Kurulu'ndan geçebileceğini söylemekle birlikte, "bunun Kosova üzerinde uzun vadede bir etkisi olmayacağını" da sözlerine ekledi. BM Genel Kurulu Sırbistan'ın bu girişimini Çarşamba günü oylayacak. (Zeri, Koha Ditore - 06/10/08; RTK, Kohavision, TV 21, Tanjug, B92, BBC, VOA, Beta - 05/10/08; RTCG, ITAR-TASS - 04/10/08) SETIMES 

  

Yorumlar