Duyuru

Bosna-Hersek'teki seçimlerde milliyetçi partiler ön plana çıktılar

Bosna Haberleri

  /   541   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Pazar günü, Bosna-Hersek'te belediye başkanı ve meclis üyeleri seçimleri yapıldı. Gözlemciler, seçmenlerin büyük oranda etnik bağlılıklarının izinden gittikleri görüşündeler.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi – 06/10/08

photo

5 Ekim Pazar günü yapılan seçimlere kayıtlı seçmenlerin yaklaşık %55'i katıldı. [Getty Images]

5 Ekim Pazar günü, Bosna-Hersek'te dört yıl görev süreli belediye başkanı ve il meclis üyeleri seçimleri yapıldı.

Gözlemciler sonuçları büyük oranda etnik çizgilere uygun olarak nitelendirdiler. Saraybosna Üniversitesi'ne bağlı siyaset bilimcisi Asım Muykiç Reuters'e verdiği demeçte, "Bu trend devam ederse, 2010 yılında yapılacak parlamento seçimleri etnik nüfus sayımı gibi olacak." dedi.

Seçimlerin en önemli galipleri arasında, Banja Luka ve SC'nin il ve ilçelerinin çoğu da dahil olmak üzere 32 belediye başkanlığı kazanan, Sırp Cumhuriyeti (SC) Başbakanı Milorad Dodik'in lideri olduğu Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) yer aldı. SC'deki diğer büyük rakip olan Sırp Demokrat Partisi (SDS) Doboj belediye başkanlığını kazanırken, Bijeljina'daki SDS-SNSD belediye başkanlığı yarışının sonucu henüz belli değil.

Bir diğer önemli galip de, ön sonuçlara göre Saraybosna'da altı, Tuzla içi ve civarında da bir takım belediyeler dahil olmak üzere 38 belediye başkanlığı kazanan, Boşnak çoğunluklu Demokratik Hareket Partisi (SDA) oldu. Parti, Hırvat BH Demokrat Birliği'ni (HDZ BiH) mağlup ettiği orta Bosna'da da güç kazandı. SDA genel başkanı Süleyman Tihiç Dnevni Avaz gazetesine verdiği demeçte, "SDA, bütün BH topraklarının en güçlü siyasi partisi olma yolunda ilerlemektedir." dedi.

BiH, orta Bosna'da SDA'ya yenilmekle birlikte, ülke çapında 15 belediye başkanlığı kazandı. Parti en iyi performansını belediye başkanlığını kazandığı Capljina ve Tomislavgrad gibi BH'nin Hırvat nüfusun yoğunlukta olduğu kentlerinde sergiledi. Parti Mostar'da da kazandı.

Çok ırklı Sosyal Demokrat Parti (SDP) de bazı kilit başarılar kazandı. Seçmenler partinin görevdeki bütün beledye başkanlarını -Saraybosna'daki iki, başta Brcko olmak üzere Tuzla ve Bihac kantonlarında çok sayıda belediyenin- tekrar seçtiler.

Bu yıl, BH'nin iki tarafı -BH Federasyonu (BHF) ve SC- bütün kentlere belediye başkanlarını seçmek için salt çoğunluk barajı getirdi.

Ön seçim verilerine göre, seçmen katılım oranı %55 olmakla birlikte kırsal kesimde kentsele göre daha yüksek bir oran gözlendi. Saraybosna, Tuzla, Zenica, Mostar ve Banja Luka gibi kentlerde katılım oranı %40 ile %50 arasında değişti.

Seçimlerde 1.300'den fazla yerli ve yabancı gözlemci görev aldı. Yetkililer önemli bir güvenlik sorunu bildirmediler. Ancak seçim arifesinde kampanya reklamı yasağı birkaç yerde delinirken, bunların en önemlisi SC devlet televizyonunun Cumartesi günü iktidardaki SNSD'yi tanıtan bir reklam yayınlamasıyla gerçekleşti.

Merkez Seçim Komisyonu kesin sonuçları 30 gün içinde yayınlayacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar