Duyuru

ABD savunma bakanından Kosova'ya yardımı sürdürme sözü

Kosova Haberleri

  /   495   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

ABD Savunma Bakanı Robert Gates Salı günü Washington'un Kosova'ya verdiği desteği tazeleyerek, ülkenin bağımsızlığının geri çevrilemez olduğu ve etnik toplumlar arasında bölünmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

(The Washington Post - 08/10/08; AP, AFP, Reuters, DPA, International Herald Tribune, VOA, RTTNews, Makfax, AB Savunma Bakanlığı - 07/10/08)

photo

AB Savunma Bakanı Robert Gates 7 Ekim Salı günü Cilan, Kosova'da askerlerle yaya devriye gezdi. [Getty Images]

ABD Savunma Bakanı Robert Gates 7 Ekim Salı günü Priştine'de ABD askerlerinin Kosova'da en az bir yıl daha kalacağını söyleyerek, Washington'un yeni bağımsız ülke ve buradaki NATO barış operasyonuna verdiği desteği tazeledi. Kosova'nın 17 Şubat'ta Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk ABD'li kabine üyesi olan Pentagon şefi, yeni bir asker rotasyonunun en az Ekim 2009'a kadar sahada bir Amerikan varlığını güvence altına alacağını belirtti.

ABD, KFOR'daki 30'dan fazla katılımcı ülke arasında dördüncü büyük birliğe sahip. Ülkenin Kosova'nın doğusunda görev yapan yaklaşık 1.600 kişilik birliği, NATO gücünün yaklaşık onda birini oluşturuyor.

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taki ile görüşmesi sonrasında konuşan Gates, "Buradaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz." dedi. Bakan, ABD Başkanı George W. Bush'un NATO ortaklarına daha önceden verdiği "birlikte girdik, birlikte çıkacağız" sözünü de yineledi.

Gates, ülkesinin hizmetler, askeri teçhizat ve eğitim sağlamaya devam edeceğine de söz verdi. Temmuz ayında ABD, Brüksel'de düzenlenen bir uluslararası bağış konferansında Kosova'nın yeniden inşasına katkı sağlama amaçlı 290 milyon avronun üzerinde yardım vaadinde bulundu.

Kosovalı liderler desteğinden ötürü ABD'ye, gösterdiği çabalardan ötürü de Gates'e teşekkür ettiler.

ABD, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Portekiz Salı günü bunu yapan 48. ülke oldu.

Seydiu, komşu Makedonya ve Karadağ'dan gelen "olumlu sinyallere" işaret ederek, yakında başka ülkelerin de aynı yolu izleyeceklerinden iyimser göründü.

Bugüne kadar, AB'nin 27 üye ülkesinin 22'si Sırbistan'ın güçlü muhalefetine rağmen Kosova'yı tanıdı. Diğerleri -Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve İspanya- bunu yapmaları halinde kendi topraklarındaki ayrılıkçı hareketlerden korkuyorlar.

Taki Salı günü yaptığı açıklamada, Priştine'nin yeni ülkedeki Kosovalı Sırpları topluma entegre etmek için her türlü çabayı göstereceğini söyledi. Ancak başbakanın hükümeti, çoğunluğu Kosova'nın bağımsızlığını reddeden yaklaşık 200 bin etnik Sırp'ın yaşadığı ülke topraklarının yaklaşık %15'i üzerinde pratikte hiçbir kontrole sahip değil.

Rusya'nın desteklediği Belgrad, Kosova'nın bağımsızlığını oldubittiye getirildiği gerekçesiyle tanımayı reddediyor. Ülke, 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanının yasallığı konusunda Uluslararası Adalet Divanı'ndan görüş istenmesi yönündeki bir kararı, BM Genel Kurulu'nda Çarşamba günü oylanmak üzere sundu.

Gates Salı günü, sürecin tersine çevrilmesi veya Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in geçen hafta önerdiği gibi Kosova'nın etnik toplumlar arasında bölünmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

ABD savunma bakanı, "Kosova'nın bölünmesinin ne şimdi ne de gelecekte söz konusu olacağına inanmıyorum." dedi.

Gates Salı günü daha sonra, Ohri'de düzenlenen Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Toplantısına katılmak üzere Makedonya'ya gitti. Bakan, Perşembe günü de Budapeşte'de başlayacak olan iki günlük NATO savunma bakanları konferansına katılacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar