Duyuru

Kosova Bağımsızlığının Tanınması Uluslararası Hukukla Uyumlu

Kosova Haberleri

  /   435   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Türkiye Cumhuriyeti BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığı hakkında Uluslararası Adalet Divanı’ndan görüş istenmesine yönelik karar taslağı hakkında yapılan oylama ile açıklamada bulundu.

 

Türkiye Cumhuriyeti BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, BM Genel Kurulu’nda Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığı hakkında Uluslararası Adalet Divanı’ndan görüş istenmesine yönelik karar taslağı hakkında yapılan oylamadaki yaptığı açıklamada; Türkiye’nin, Kosova’nın bağımsızlığının tanımasının uluslararası hukukla uyumlu olduğuna inandığını dile getirdi.

 

Türkiye Cumhuriyeti BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, ülkesinin tüm Balkan ülkeleriyle tüm alanlardaki ilişkilerini daha da geliştirmek istediğini ve bu çerçevede Sırbistan ile mevcut olan yakın ilişkilere değer verdiğini söylemiştir. Türkiye’nin, Sırbistan’ın refah ve istikrar içinde olmasının tüm Balkanlar ve Evrupa için vazgeçilmez olduğunu, aynı zamanda Türkiye’nin, Kosova ile tarihi bağlara ve Kosova halkıyla güçlü kardeşlik ilişkilerine sahip bulunduğunu ve Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer aldığını kaydetmiştir. İlkin, Türkiye’nin, Kosova’nın bağımsızlığının tanımasının uluslararası hukukla uyumlu olduğuna inandığını dile getirmiştir.

 

Sırbistan’ın Uluslararası Adalet Divanı’ndan danışma görüşü istemesine yol açan sebepleri anlamakla birlikte Türkiye’nin, böyle bir hareketin Balkanlarda arzu edilen ve acilen ihtiyaç duyulan barış, istikrar ve güvenlik atmosferinin oluşturulmasına katkıda bulunacağını düşünmediğini belirten İlkin, Uluslararası Adalet Divanı’na duyduğu saygı nedeniyle Türkiye’nin, Sırbistan’ın Adalet Divanı’na başvurmasına karşı oy kullanmayacağını ancak oylamaya da katılmayacağını açıklamıştır.

 

Editör : Kosova Haber 

  

Yorumlar