Duyuru

Sırp Yetkililerden Kosova’nın Tanınmasına Tepki

Sırbistan

  /   482   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Sırp yetkililer, Karadağ ve Makedonya’nın Kosova bağımsızlığını kabul etmelerinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiler.

 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Karadağ’ın Kosova’nın tek yanlı bağımsızlığını tanıması ile Sırbistan’ın bölge bütünlüğü ve egemenliğini sarstığını söyledi. Tadiç “Karadağ Hükümeti tarafından alınan bu karar, iki ülke arasında var olan tarihi dostluğa kara bir leke sürdü. Sırbistan’ın önerisi Birleşmiş Milletler Örgütünde kabul edilmesinden sonra komşu ülkelerin Kosova’yı tanıma kararı almamaları gerekiyordu” dedi. 

 

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Karadağ ve Makedonya’nın Kosova bağımsızlığını kabul etmelerinden sonra Sırbistan’da bulunan Karadağ büyükelçisi ile ilişkilerin eskisi gibi olmayacağını dile getirdi ve “Sırbistan Hükümeti Karadağ’a,  bu talihsiz karardan sonra Sırbistan’da bulunan büyükelçisinin istenmediğini bildirme kararı aldı” dedi.

 

Sırbistan'ın Kosova Bakanı Goran Bogdanoviç konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Karadağ’ın Kosova bağımsızlığını tanıma kararını aceleci olarak değerlendirdi ve uluslararası camianın baskısı altında aldığını vurguladı. Bogdanoviç, Karadağ’ın Kosova bağımsızlığını tanıma kararı alması bu iki ülke arasında ilişkilerin kötüleşmesine başlamasına sebep olmayacağını söyledi.

 

Sırp Ulusal Konseyi Asbaşkanı Rada Trajkoviç, Karadağ’ın Kosova’nın tek yanlı bağımsızlığını kabul etmesini beklemediklerini ve bunun bir hata olduğunu dile getirdi ve “Karadağ’ın bu kararı hepimizi şaşırttı” dedi.

 

Kosova Sırpları Koordine Merkezi Başkanı Zvonko Steviç, Karadağ ve Makedonya’nın Kosova bağımsızlığını kabul etmeleri, Sırbistan’ı arkadan hançerlemekle eşdeğer olduğunu belirtti ve “Makedonya ve Karadağ vatandaşlarının çoğu Kosova bağımsızlığının kabul edilmesinin yanlış olduğunu biliyor. Bu iki bağımsız olmayan devletçik aldıkları karardan bir an önce geri adım atmaları gerekiyor” dedi.


Mitroviça Sırp Belediyeleri ve Yerleşim Yerleri Başkan Yardımcısı Marko Jakşiç, NATO yolunu açmak için Karadağ ve Makedonya’nın Kosova bağımsızlığını kabul ettiğini ve bunun stratejik bir hata olduğunu vurguladı. Jakşiç “ABD, Karadağ ve Makedonya’ya NATO’ya üyelik yolunun Kosova bağımsızlığını tanımaktan geçtiğini söyleyerek onları bu kararı almalarına ikna etti” dedi.

Editör : Kosova Haber

 

 

  

Yorumlar