Duyuru

Karadağ ve Makedonya Kosova'nın bağımsızlığını tanıdılar

Karadağ

  /   500   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

PODGORİKA, Karadağ -- Karadağ ve Makedonya 9 Ekim Perşembe günü eşgüdümlü bir hamleyle Kosova'nın bağımsızlığını tanıdılar. Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen hükümetinin kararını açıklayan isim oldu. Rocen, "Bu Sırbistan'a karşı değil, geleceğimiz için alınmış bir karardır." dedi. Sırbistan ise buna tepki olarak, Karadağ'ın Belgrad Büyükelçisi Anka Voydoviç'i "ülkemizde artık istenmediğini" söyleyerek sınırdışı etti.

Üsküp'te, Dışişleri Bakanı Antonio Milososki Makedon hükümetinin de Kosova'nın bağımsızlığını tanıdığını duyurdu. Milletvekilleri, iki etnik Arnavut partisi, Arnavut Demokrat Partisi ve Demokratik Bütünleşme Birliği tarafından sunulan bir kararı ezici bir çoğunlukla kabul ettiler. İktidardaki VMRO-DPMNE'den karara güçlü bir destek geldi. Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokrat Birliği çekimser kaldı. Milososki, "Bu, realiteyle örtüşen bir hamledir. Bunun Sırbistan ile ilişkilerimizi tehlikeye atmayacağına inanıyoruz." dedi.

Yine Perşembe günü, Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını daha önce tanımış olan ABD ve diğer ülkelerdeki -Japonya, Kanada ve Avustralya da dahil olmak üzere- büyükelçilerini görev yerlerine geri gönderdiğini duyurdu. Temmuz ayında Belgrad, eski Sırp eyaletinin bağımsızlığını tanıyan 22 AB üye ülkesindeki büyükelçilerini geri çağırmıştı. (Vjesti, Dnevnik, Vecer, Utrinski Vesnik, Zeri, Koha Ditore, BBC, Express, Kosova Sot - 10/10/08; RTCG, MINA, Makfax, MIA, A1, Tanjug, B92, FoNet, Beta, AFP, Reuters, AP, RTS, VOA - 09/10/08) SETIMES 

  

Yorumlar