Duyuru

Hodak cinayeti organize suçla ilgili tartışma başlattı

Hırvatistan

  /   742   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Tanınmış bir avukatın kızının bu haftanın başlarında Zagreb'de güpegündüz öldürülmesi, blogcuların Hırvat asayiş sistemi ve siyasi tepkileri sorgulamalarına yol açtı.

Southeast European Times için Davor Konjikusiç'in haberi -- 10/10/08

photo

Yaslı kalabalık Ivana Hodak'ın Zagreb'deki dairesinin önüne mum dikti. [Davor Konjikusiç]

26 yaşındaki İvana Hodak'ın bu haftanın başlarında Zagreb'de öldürülmesi Hırvatları ülkelerindeki asayiş ve organize suçla ilgili olarak ayağa kaldırdı.

Silahlı bir kişi Hodak'ı saat sabah 11 sularında oturduğu apartmanın girişinde vurdu. Yoldan geçmekte olan bir adam, üzerinde gri bir ceket bulunan 30-35 yaşlarında bir adamın olay sonrasında koşarak binadan çıktığını söyledi.

Kurbanın babası, Zvonimir Hodak, tanınmış bir avukat. Şu anda, Avusturya'nın savaş zamanı yapılan anlaşmalarda teminat olarak kullanılan 3,5 milyon avro değerindeki elması çalmaktan yargılanmak üzere geçen hafta Hırvatistan'a iade ettiği eski Hırvat General Vladimir Zagorec'i temsil ediyor. Annesi Ljerka Mintas Hodak ise eski bir başbakan yardımcısı.

Hırvat lider İvo Sanader'in Hodak cinayetine tepkisi İçişleri Bakanı Berislav Ronceviç, Adalet Bakanı Ana Lovrin ve Zagreb Emniyet Müdürü Marijan Benko'yu görevden almak oldu. Hükümet organize suçla mücadeleyi hızlandırma sözü verdi.

"İvana Hodak cinayeti sonrasındak gün boyunca, Hırvat asayiş sisteminin dağıldığını söyleyebiliriz." diyen Croatian Nauseous News şöyle devam ediyor: "Dusko Miljus, Igor Radjenoviç ve Josip Galinac'a düzenlenen mafya saldırılarını hatırlayın, hepsi de şans eseri kurtuldu. Birkaç kuruş para ve cep telefonu için sokak holiganları tarafından öldürülen Luka Ritz adlı genç çocuğu hatırlayın. Yetkililer saldırılara nasıl tepki vermişlerdi?"

"Hırvatistan'da mafya olmadığını söylemek ciddiyetsizlik olur." diyen Working Room ise yazısında şunları söylüyor: "Sorun, bizim mafyamızın Hırvatistan'daki savaş sırasında meydana çıkmış ve bunun bizim için acı veren bir mesele olmasıdır, bu yüzden de her zaman bundan bahsetmekten kaçıyoruz. Gerçek şu ki, bizler devlet ve toplum olarak kendimiz hakkında dürüst olmadıkça ve değer sistemimizi değiştirmediğimiz takdirde Hırvatistan ilerlemeyecektir."

Politika sitesindeki bir blogcu da yazısında, "Yeni bakanlar ve yeni emniyet müdürü Hırvat mafyasının hükümetle ittifaksız bir şekilde çalıştığını savunmaya devam ettikçe sisteme güven geri gelmeyecektir." diyor.

"Bunların peşine düşen yeraltı mafyası değil, yolsuzluk içindeki politikacıların mafyası, hakimler ve bunun gibilerdir. Korkmamız gereken mafya budur!!!" diyen Istina da şöyle devam ediyor: "Bu, bakanların adları ve aile kökenlerine göre seçildiği zavallı bir ülke."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar