Duyuru

AB'den Rehn, Kosova'ya 122 milyon avroluk yardım getirdi

Kosova Haberleri

  /   432   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

AB'nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn, Kosova'nın BM'de uğradığı yenilginin ardından bir destek göstergesi olarak yeni kurulan ülkeye 122 milyon avroluk yardımda bulundu.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin haberi – 10/10/08

photo

Kosova Başbakanı Haşim Taki (solda) ve AB'nin genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn (ortada) 9 Ekim Perşembe günü basına konuştular. [Laura Hasani]

Başbakan Haşim Taki ve AB İrtibat Bürosu başkanı Renzo Daviddi, Kosova'ya bu yıl için 122 milyon avroluk bağış sağlayan katılım öncesi yardım konulu bir anlaşmayı 9 Ekim Perşembe günü Priştine'de imzaladılar. İmza töreninde AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Olli Rehn de hazır bulundu. AB söz konusu yardımla ilgili sözü Temmuz ayında düzenlenen Kosova bağış konferansında vermişti.

Törenin başlangıcında konuşan Rehn, Kosova'ya AB'nin Kosova'nın üyeliğine verdiği desteği dile getirmek amacıyla geldiğini söyledi.

Taki ve Daviddi anlaşmayı, BM Genel Kurulu'nun Sırbistan'ın hazırladığı ve Kosova'nın 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanının yasallığı konusunda Uluslararası Adalet Divanı'ndan görüş alınmasını isteyen bir kararın lehine oy kullanmasından bir gün sonra imzaladılar.

Rehn, "120 milyon avronun üzerindeki bu yardımla AB Kosova'ya hukukun üstünlüğüne dayalı, istikrarlı ve barışçı çok ırklı bir toplum oluşturmasında yardım etmektedir." dedi. Yetkili parayı "umrumuzda olduğunun açık bir işareti" olarak nitelendirmekle birlikte paranın "ekonomik şekilde idare edilmesi" yönünde çağrıda bulundu.

Rehn'e göre, AB'nin bu bağışı Kosova'nın toplumsal ve ekonomik açıdan ilerlemesine yardım edecek.

AB'nin Kosova Yüksek Temsilcisi Pieter Feith de benzer görüş ileri sürerek, paranın Kosova'nın AB üyelik yolunda ilerlemesine sonsuz yardımları olacağını söyledi.

Rehn Taki, Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Meclis Başkanı Yakup Krasniki ve Kosova parlamentosunun diğer liderleriyle de ayrı görüşmelerde bulundu.

Taki de anlaşmayı imzalamaktan onur duyduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, "Bu meblağın %56'sı ekonomik sorunlara, %26'sı ekonomik sorunlara, %8'si meclise, %9'u da diğer şeylere harcanacak." dedi.

AB 2009 yılı için Kosova'ya 66 milyon avro, 2010 içinse 67,3 milyon avroluk yardım sözü verdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar