Duyuru

Kosova'nın Bağımsızlık Mimarına Nobel

Dünyadan Haberler

  /   317   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 


 
 

 

Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanı, BM özel temsilcisi ve Kosova’daki anlaşmanın mimarı Martti Ahtisaari, 2008 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu.

 

Nobel Ödülü Kurulu, dünyanın en karmaşık etnik sorunların çözümündeki büyük işlevinden ötürü ödülün Ahtisaari’ye verildiğini açıkladı.

 

Nobel Barış Ödülü’ne 2005 yılında aday olan Ahtisaari’nin (71) Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da barış çabalarına katkı yaptığı biliniyor. Yakın tarihte Kosova sorunu olmak üzere, Namibya, Aceh, Endonezya ve Irak’ta birçok sorunun çözümünde arabuluculuk görevi üstlenen Ahtisaari’nin Kuzey İrlanda’nın Katolik-Protestan sorununun çözüm yoluna girmesinde dahi payı bulunduğu hatırlatıldı.  

 
1994 ile 2000 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Ahtisaari, Kosova savaşında Sırp Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in ikna edilmesinde de en önemli diplomat olarak hafızalardaki yerini koruyor. Fin diplomat ve devlet adamı, Sırbistan’a yönelik hava operasyonlarının sona ermesi için, Batı ve ABD’nin şartlarını Miloseviç’e kabul ettiren kişi olarak öne çıktı.
 

Ahtissari’nin sonuçsuz kalan Irak’a barış getirilmesi için çaba sarf ettiği de vurgulayan Norveç Nobel Ödülü Kurulu, "Sayın Ahtisaari, aynen ödülün kurucusu Alfred Nobel’in kişiliğinde olduğu gibi barış için çalışmıştır" dedi. Ahtisaari’nin Afrika’da Namibya’da barış tesis edilmesinde önemli hizmeti olduğu da vurgulandı. Yeni Şafak

Editör : Kosova Haber

 

 

  

Yorumlar