Duyuru

Paralel Arnavutluk İmparatorluğu-2

Arnavutluk Haberleri - Yazılar

  /   1625   /   04 Kasım 2014, Salı

Bosna Haber
 Yazdır

  

Bir ay önce kaleme aldığımız "Paralel Arnavutluk İmparatorluğu" başlıklı yazımız, Balkan medyasının dikkatini çekmiş. 


Arnavutluk, Makedonya ve Kosova'da faaliyet gösteren;Gazete Express, Tetovo News, Albpress, Bota Sot, Gazete Tema, Dosja, Albtime, Balkanweb, Ilirida, Shenja, Shqiperi Alive, Dielli, Debat24 ve Lajme Shqip gibi Arnavut medyasının takip edilen adresleri, makalemizi Arnavutça olarak yayımlamışlar.


Debat 24, Arnavutluk İslam Birliği Başkanı İskender Bruçay kast ederek, "Arnavut Müslümanların Başı, 'Gülen' Hareketinden" üst başlığı ile makaleyi servis etmiş. 


Portal i LIRISE, makalemizi "Tartışmalı işadamı Fethullah Gülen'in, Arnavutluk'ta finans, eğitim, medya ve din alanlarında oluşturduğu yapılanmaya dair bilgileri ortaya koyan bir makale" ifadesiyle okurlarına sunmuş.


Pelasgoskoritsas isimli web sitesi de, aynı makaleyi hem Arnavutça hem de Yunanca olarak yayımlamış.


Makalemiz, Arnavut okurların da ilgisini çekmiş. Birçok okur, paralel yapının gerçek yüzünü, bu makale sayesinde daha net gördüklerini ifade etmişler. 


Aynı yazının sonunda, paralel yapının, ülke siyaseti ve polis teşkilatındaki yapılanmasını, turizm ve telekomünikasyon alanlarındaki faaliyetlerini de dile getireceğimizi ifade etmiştik. O halde, devam edelim.


Paralel yapılanma, Arnavutluk devlet kurumlarında, özellikle Polis teşkilatı içerisinde oldukça etkin. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama liderliğindeki Sosyalist Parti Milletvekili Ben Blushi de, benzer kanaatlere sahip. Blushi, Arnavutluk Hilali isimli eserinde, "Arnavutluk polis teşkilatının, yüzde 10'unun Gülenci yapılanmaya mensup olduğunu" açıkça ifade ediyor. (Ben Blushi: 10% e policisë, gylenistë, Gazeta Tema, 6 Mayıs 2014)


Arnavutluk'taki paralel yapı elemanlarının yuvalandığı firmalar arasında, tanıdık bir isim var. Enerjiden inşaata, finanstan telekomünikasyona kadar birçok alanda faaliyet gösteren, Çalık Holding. 


Ülkenin en önemli ticari kurumları arasında yer alan ALBtelecom, Eagle Mobile ve Banka Kombetare Tregtare-BKT'nin her kademesinde, yer tutmuşlar. Bu şirketler, Arnavutluk'taki en önemli gelir kaynakları haline gelmiş. 


Çalık Holding'in Arnavutluk'taki şirketlerinde o denli etkinler ki, 'çizgi dışında' hareket edenlere iş verilmiyor ya da işten çıkarılıyorlar. Çalışanların, ülkedeki yüksek işsizlik oranı hesaba katıldığında, bu yapının sözünden çıkması pek de mümkün değil.


Arnavutluk'taki bir diğer gelir kapıları da, ticaret yapmak üzere bu ülkeye giden, Türk işadamları. Ticaret Odaları vasıtasıyla, paralel yapı adına para topluyorlar. Tiran Büyükelçiliğimiz himayesinde kurulan Türkiye - Arnavutluk Ticaret Odası, bu zinciri kırma adına, önemli bir adım oldu. Türk firmalarının, bu ticaret odası altında bir araya gelmesi, paralel yapı mensuplarını endişelendirmiş olmalı ki, misilleme olarak, iki hafta sonra kendilerine bağlı bir ticaret odası kurdular. 


Turizm sektöründe de oldukça etkinler. Bu sahadaki bütün işlerini Venus Travel Tours, organize ediyor. Firmanın yöneticisi olan Erion Gjoni, kendilerine ait okullarda eğitim görmüş bir Arnavut. Firmanın tüm organizasyonlarda, Cumhurbaşkanımız ve AK Parti Hükümeti aleyhine kara propaganda yapıldığı, sıklıkla kulağımıza geliyor.


Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin bütün imkanlarını kendilerine aktarıyorlardı. Mesela, yine geçen seneye kadar, Tiran Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin tüm imkanlarını kullanıyorlardı. YETKM'nin imkanlarını, kendi okullarına aktarıyorlardı. Artık, devlet imkanlarıyla, devlete düşmanlık etme imkanlarından mahrumlar.


Paralel yapı, hemen hemen, bütün bürokrat, milletvekili ve entelektüellerin çocuklarını gönderdikleri, Memorial International School of Tirana-MIST üzerinden ülkedeki önemli kademelere ulaşıyorlar. Özellikle eski Başbakan Sali Berişa'nın Demokrat Partisi'ne mensup, pek çok milletvekili ve belediye başkanından destek görüyorlar.


Paralel yapı, Arnavutluk İslam Birliği'nin şimdiki Başkanı İskender Bruçay gibi, bir önceki başkan Selim Muça döneminde de oldukça etkiliydi. Mesela, eski Genel Sekreter Bethim Truçi, Osmanlı vakıf eserlerini Yahudilere satmıştı. Üzerine 28 katlı iş merkezi inşa edilen Tiran'daki arazi, bunlardan bir tanesi idi.


Bir de, 1993 yılından beri her sene temel atılacak denilerek, Müslümanları aldatma aracı haline getirdikleri Tiran'daki Büyük Cami meselesi var. Bu konuyu da, başlı başına ele alınması gereken bir mesele olduğundan, gelecek haftaya bırakalım.

  

Yorumlar