Duyuru

İsrail’in, Balkan atağı

Arnavutluk Haberleri - Yazılar - Kosova Haberleri - Makedonya

  /   1478   /   13 Kasım 2014, Perşembe

Yeni Akit
 Yazdır

  

Balkan ülkelerinin, dikkat çekici seviyelerde, İsrail ile bağlantıları var. Türkiye ile gemileri yakan İsrail, Balkanlar’da tam saha pres uyguluyor.

Bu doğrultudaki ilk önemli girişimler, İsrail, Makedonya ve Kosova’dan yatırımcıların da katılımıyla, 2011 yılında Tiran’da düzenlenen iş konferansında gerçekleşti. 

Birkaç ay sonra da Arnavutluk eski Başbakanı Sali Berişa’nın, üç günlük Kudüs ve Tel Aviv ziyareti gerçekleşti. 

Bu ziyaret sonrasında, iki ülke, eğitim, bilim ve teknoloji, iletişim, sağlık, turizm, tarım ve enerji alanlarında işbirliği görüşmeleri yoğunlaştı. 

Arnavutluk ile İsrail arasındaki ekonomik ve politik yol arkadaşlığının bir nişanesi olarak, 2013 yılında Tiran’da, Arnavutluk-İsrail Ticaret Odası da açıldı. 

“Bölgede enerji alanında süper güce dönüşmeyi hedefleyen Arnavutluk’un bu hedefini İsrail’le gerçekleştirmek istediğini” ifade eden Berişa, son Başbakanlık günlerinde işi o denli ileri götürdü ki, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “Arnavut ulusunun dostu” olarak ifade etti. Edi Rama’nın Başbakan olmasından sonra bu hızlı işbirliği biraz frenlenmiş gibi görünse de, yol arkadaşlığı sürüyor.

Makedonya da eş zamanlı bir süreçten geçiyor. 2011 yılında başkent Üsküp’teki eski Yahudi mahallesinde, ‘Holokost Anma Merkezi’ açıldı. 

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjeorge İvanov’un katılımıyla açılan bu merkez, Kudüs, Berlin ve Washington’un ardından, dünya çapında dördüncü sırada yer alıyor. Ivanov’un açılışta dile getirdiği “Bugün hâlâ İsrail’in bir devlet olarak var olma hakkını inkâr edenler var” cümlesi oldukça şaşırtıcı idi.

İsrail’in, Makedonya’da temsilciliği bulunmuyor. Fakat Zagreb Büyükelçisi Josef Amrani, Makedonya’da da akredite. Amrani, iki ülke arasında ekonomi, savunma, sağlık ve eğitim alanlarında işbirliği için yoğun çaba sarf ediyor. 

Geçen sene Üsküp’te düzenlenen, ‘Balkanlar: İsrail’den Avrupa’ya Alternatif Yol’ konulu uluslararası iş forumu ve Sağlık Bakanı Nikola Todorov’un, İsrail ziyareti esnasında imzaladığı işbirliği protokolü, bu yoğun çabanın bir işareti. Ancak Makedonya’nın, çocuk katillerinden öğrenebileceği ne olabilir ki?..

Bulgaristan ile İsrail arasındaki ilişki trafiği de oldukça dikkat çekici. Kısa süre önce Bulgaristan Parlamentosu’ndan güvenoyu alan Başbakan Boyko Borisov, 2011 yılındaki İsrail ziyaretinde, Netanyahu’ya İsrail Hava Kuvvetleri’nin hava sahalarını kullanmasını önermişti. Borisov, Mossad Şefi Meir Dagan ile bir toplantı yaparak, güvenlik ve istihbarat alanlarında işbirliği teklif etmişti. 

Birkaç yıl aradan sonra yeniden Başbakanlık koltuğuna oturan Borisov’lu Bulgaristan-İsrail ilişkilerinin ne yönde ilerleyeceğini ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.

İsrail’in Balkanlar’daki en kuvvetli müttefiklerinden bir tanesi de Yunanistan. İki ülke arasında, 25 yıllık bir ilişki var. İki ülke arasında, özellikle havacılık ve uzay sektörüne yönelik, yoğun temaslar bulunuyor. İsrail, Amerikalı ve Yahudi şirketleri Yunanistan’da yatırıma yönlendirerek ve ortak turizm paketi hazırlayarak, Yunanistan’daki ekonomik krizi de fırsata çevirdi.

İsrail’in Atina yeni Büyükelçisi Irit Ben-Abba da oldukça hızlı bir başlangıç yaptı. Ben-Abba, iki ülke arasındaki işbirliği potansiyellerini, “Yunan tarım ürünlerinin İsrail’e ihracı, İsrail’den yüksek teknoloji birikiminin ithali, su ve desalinasyon sektörlerinde işbirliği, İsrail’de oldukça gelişmiş olan araştırma ve teknoloji alanlarındaki işbirliği” olarak ifade ediyor. 

Ve ilave ediyor: “Yunanistan’ın İsrail’den doğalgaz satın alma olasılığı her zaman açıktır. Hatta İsrail doğalgazını, Avrupa piyasasına, Yunanistan üzerinden veya Kıbrıs’taki sıvılaştırma merkezi üzerinden aktarılması ajandamızın üst sıralarında yer alıyor.”

Birliktelikleri Bosna Savaşı’na dayanan, İsrail-Sırp kanlı yol arkadaşlığını izaha bile gerek yok.  

Özetle, bölgesindeki kaosun baş mimarı olan Siyonist rejim, gözünü Balkanlar’a dikmiş durumda.

CEVAP HAKKI

“Büyük Cami Oyunu” başlıklı yazımızın sonunda yer verdiğimiz iddiayı, HASSA Mimarlık Ltd. Şti. Kurumsal Vekili ve Mimar Hilmi Şenalp’in şahsi Vekili Av. Hasip Şenalp, şiddetle reddetti. Beyanı esas kabul eden gazetemiz, cevap hakkı doğrultusunda, bir metin yayımladı.

Bunu yeterli görmemişler ki, beni de aradılar. 

Görüşmemizde HASSA Mimarlık Ltd. Şti. Kurumsal Vekili ve Mimar Hilmi Şenalp’in şahsi Vekili, Av. Hasip Şenalp’ın bana aktardıkları özetle şöyle: 

“Üzüntümüz, aile olarak derin. Paralel yapı ile hiçbir yakınlığımız ya da bağlantımız yoktur. Bu ağır ve taşınmaz iddiayı reddediyoruz. ”

  

Yorumlar