Duyuru

Makedonya İzlenimleri

Makedonya

  /   1087   /   28 Kasım 2014, Cuma

Akit
 Yazdır

  

En son söylenmesi gerekeni, en başta söyleyelim. Misafir umduğunu değil, bulduğunu yermiş. Biz de, Üsküp’e gittik ama ‘Skopje’ bulduk.

Makedonya Hükümeti, Üsküp Büyükşehir ve Merkez Belediyesi, Makedon kültürü ve Ortodoks Hıristiyanlık dışında tüm etnik ve dini unsurları yok sayan, ‘Skopje 2014’ projesi için 2010 yılından beri yoğun bir gayret sarf ediyor. 

Üsküp Meydanı’nın dört bir tarafında, taştan ve tunçtan heykeller var. Sağa bakıyorsunuz heykel, sola bakıyorsunuz heykel.

Birçoğu Osmanlı tarafından eşkıya olarak kabul edilen Nikola Karev, Pitu Guli, Büyük İskender, Goce Delçev, Dame Gruev, Çar Samuil gibi isimlerin at sırtındaki heykel ve sembolleriyle, Üsküp Meydanı tam bir at meydanı haline getirilmiş. 

Geçmişinde neredeyse hiçbir kahramanlık destanı bulunmayan Makedonlar, şehrin çeşitli yerlerine yerleştirdikleri, aslan heykelleriyle cesaret toplamaya çalışıyorlar. 

Ofiste başınızı her kaldırdığınızda, balkonunuzda bir fincan keyif kahvesini yudumlarken, gökyüzünü seyrederek uyumaya çalışırken, gözünüzün içine içine giren Vodna Dağı’ndaki ucube ‘Milenyum Haçı’nı da listeye ilave edin.

Makedonlar her biri imitasyon olan heykeller ve koca koca binalar ile Taş Köprü’nün ihtişamını örtmeye ve suni bir tarih yazmaya yeltenmişler.Fakat insanlar, yeni beton köprüler yerine, daha ziyade Taş Köprü’yü kullanmaya devam ediyorlar. Çünkü aslı dururken, imitasyonuna rağbet edenin ya aklı ya da izanı yoktur.

‘Üsküp Skopje’ye devşirilirken, Türk politikacılar ne yapıyorlar’ diye bir sual aklınıza gelmiş olabilir. Hemen söyleyelim: Türk partileri, Makedon partilerine angaje olmuşlar. Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ve Başbakan Nikola Gruevski’yi Türk köylerinde gezdirmekle meşguller. 

İyi yaptıkları bir şey daha var: Yakınlarını, medya başta olmak üzere, çeşitli makamlara yerleştirmek.(Türk Demokratik Partisi-TDP lideri Kenan Hasipi çok arzu ederse, bazı örnekler verebiliriz.)

Aslına bakılırsa, TDP lideri Kenan Hasipi ve Başbakan Danışmanı Hadi Nezir’in, tek dertleri var: Koltuklarını muhafaza edebilmek!

Daha önce TDP Milletvekili ve Devlet Bakanı olarak görev yapan Hadi Nezir, ‘mükafat’ olarak, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’nin danışmanlığına getirildi. 

Hadi Nezir’in danışmanı olan Furkan Çako ise Makedonya Devlet Bakanı oldu. Furkan Çako gibi deneyimsiz bir ismin, böylesine önemli bir makama getirilmesinin tek bir amacı var: Hem Hasipi hem de Nezir açısından, ‘yönlendirilebilir’ bir isim olması.

Aslına bakılırsa, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako’nun 9-10 Nisan 2013 tarihinde twitter hesabından yazdığı, “Artık, Makedonya’daki Türklerle ve Siyasetle ilgilenmiyorum!” ve “valla, bu saatten sonra her ikisi de geçerli” cümlelerinin ardından bu ülkedeki Türk toplumuna faydalı olabileceğini düşünmek, büyük bir hayaldir.

Yeri gelmişken bir hususu daha hatırlatalım. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekim ayında Makedonya’ya gitti. Numan Bey, TİKA tarafından yenilenen, Dedeli köyündeki sosyal tesisin ve Çalıklı köyündeki ilkokulun açılışını yaptı. Kenan Hasipi ve Hadi Nezir, bu törenlere katılmadılar!

Her  şeye rağmen Vardar’ın doğu yakası, buram buram Osmanlı kokan, bir açık hava müzesi gibi…

Kapan Han, Sulu Han, Kurşunlu Han, Davut Paşa Hamamı, Çifte Hamam ve Saat Kulesi, bu şehir Skopje değil, Üsküp’tür iddiasını hala sürdürebilmemizin kilit taşları konumundalar. 

Ve Mustafa Paşa Camii, Murat Paşa Camii, Arasta Camii, İsa Bey Camii, İshak Bey Camii ve Yahya Paşa Camii, taş kalemleriyle, gelecek nesillere Üsküp’ün Osmanlı tarihini yazmaya devam ediyorlar.

Taş Köprü’nün devamındaki Üsküp Türk Çarşısı, Balkanların en büyük çarşısı. Burada bulunan yaklaşık 700 dükkandan, binlerce Müslüman Türk, Boşnak ve Arnavut aile geçimini sağlıyor. Buna rağmen Üsküp Türk Çarşısı, Saraybosna’daki Başçarşı kadar muhafaza edilememiş.

Üsküp ziyaretimiz esnasında, Yunus Emre, TİKA, Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği, Ensar Kültür Yardımlaşma ve Eğitim Derneği ve Yeni Balkan gazetesini de ziyaret ettik. 

Ayrıca Avni Engüllü ve eşi Melahat Engüllü, İlhami Emin ve oğlu Rifat Emin, Drita Karahasan ve Fahri Ali gibi Çağdaş Makedonya Türk edebiyatının önemli kalemleriyle de sohbet etme imkanımız oldu. Bu görüşmelerin ayrıntılarını da haftaya bırakalım.


  

Yorumlar