Duyuru

Aman dikkat!..

Bosna Haberleri - Makedonya - Türkiye Haberleri

  /   686   /   17 Mart 2015, Salı

Akit
 Yazdır

  

Bu haftasonu üniversite eğitimi almak isteyen iki milyonu aşkın genç, YGS’de ter döktü. Ancak bu sadece birinci aşama idi. Bir de, üç ay sonra yapılacak, LYS var. 

Yaklaşık 20 yıl evvel biz de, iki aşamalı bir sınavdan geçerek, üniversite eğitimi aldık.

Fakat aralarındaki benzerlik bundan ibaret. 

O yıllarda devlet üniversitelerinin sayısı 50 civarındaydı. Vakıf üniversitelerinin sayısı ise bir elin parmakları kadar ve çok pahalıydı.

Üstelik, İmam Hatip, Endüstri ve Teknik Lise mezunlarının önünde, katsayı engeli vardı. Tesettürlü eğitim almak da mümkün değildi. 

Bu gençlerden birçoğu, tüm maddi imkanlarını zorlayıp, yurtdışında eğitim almak zorunda kaldılar. 

Bugün, bu zorluk ve zorbalıkların büyük bölümü geride kaldı.

Devlet üniversitelerinin sayısı yüzü aştı. Vakıf üniversitelerinin sayısı da yüze yaklaştı. Vakıf üniversitelerinin sayısı artarken, sağlanan burs imkanları ile fiyatlar daha makul hale geldi. 

Katsayı engeli, artık çok uzaklarda. Herkes, istediği mesleği seçip, inancı doğrultusunda giyinerek, üniversite eğitimi alabiliyor. 

Zaman zaman bazı engelleme girişimleri oluyor. Ancak onlar da, mahkemelerden, gerekli cevabı fazlasıyla alıyorlar.  

Artık yurtdışındaki üniversitelerde okuyanlar, zulüm ve zorbalıktan kaçmak için değil, yeni dil, coğrafya ve teknolojiler ile tanışmak adına böyle bir tercih de bulunuyorlar. 

Bir de, hukuk, tıp ya da mühendislik gibi cazip mesleklerde eğitimi almak isteyip, puanı yetmeyenler var. Onlar için yurtdışında hem cazip imkanlar, hem de cazip gibi görünen büyük tuzaklar var. 

İşte bir örnek…

YÖK tarafından, 12.02.2015 tarihinde yapılan açıklama şu şekildeydi:“Makedonya’daki Avrupa Üniversitesi ve Uluslararası Struga Üniversitesi ile Bosna Hersek’te bulunan Travnik Üniversitesi’nin kurulumuzca tanınmamasına karar verilmiştir.”

Diğerleri hakkında detaylı bir bilgim yok. Ancak Travnik Üniversitesi, ‘sınavsız üniversite’, ‘Türkçe eğitim’ ve ‘ayda 300 Euro’ya geçinme imkanı’ gibi vaatler ile Türkler için cazibe merkezi oldu. Bu üniversitedeki 7 bin 500 öğrenciden büyük bölümü Türk. Bu sebeple, 55 bin nüfuslu Travnik’te, tam bir Türk ve Türkçe hakimiyeti oluşmuş.

Travnik’teki birçok kafe ve restoran mönüsü Türkçe. Şehrin sokaklarında, neredeyse Boşnak ve Boşnakçadan daha fazla, Türk ve Türkçe konuşuluyor.

Bu durum, belki bir açıdan olumlu bir yön olarak görülebilir... Ancak, birkaç ay evvel Travnik’e gittiğimde, bu üniversitede okuyan öğrenciler ile yüz yüze görüştüm. Birçokları için ‘sınavsız Türkçe eğitim’ sloganı oldukça cazip geldiği için kayıt yaptırmışlar... Ne var ki, acı gerçek ile kısa zamanda yüzleşmişler. Umduklarını bulamamışlar.

Travnik Üniversitesi’nde okuyan bazı öğrencilerin ve ailelerinin dile getirdiği iddialar, hayli ciddi. 

İddialardan bazıları şu şekilde: “üniversite, ticarethaneden farksız”, “para karşılığı, dersten geçiriyorlar”, “Türkçe eğitim verilmiyor”, “aylığı 250-300 Euro civarındaki evler, önceden kiralanarak, öğrencilerden 600-1.200 Euro talep ediliyor”, “hakkını arayan öğrenci ve veliler okuldan ve ülkeden uzaklaştırılıyor” vs. 

Travnik Üniversitesi Rektörü Rasim Dacic, “Bosna Hersek’teki özel fakülteler arasında kendimizi üst düzey olarak görüyoruz” diyor. Ancak durum hiç de öyle değil. Bu üniversitenin diplomaları, Bosna Hersek’te geçerli ama, “üst düzey” iddiası doğru değil. 

Rektör Dacic, “Türkiye’den gelecek hocalar ve tercümanlar yardımıyla, dersler Türkçe verilecek” diyor. Ancak bazı öğrenciler, Saraybosna Büyükelçiliğimiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız aksini söylüyor. 

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci imzalı bir yazıda özetle şu ifadeler yer alıyor: 

“..Adı sıkıntılarla gündeme gelen Eurostar Yurtdışı Eğitim Merkezinin kurduğu www.travnikuniversitesi.com internet sitesinde “Bosna Hersek’te Türkçe Üniversite Eğitimi” ilanları yer alıyor. İlgili üniversite yetkilileri, Eurostar şirketiyle bir anlaşma yaptıkları ancak derslerin Türkçe olmayacağını sadece geçiş döneminde tercüman aracılığıyla anlatılacağını ve tüm sınavların Boşnakça yapılacağını ifade ediyor.”  

Rektör Dacic, “Uygulamalı derslerde, Türkiye’de eğitim görmüş, Türkçe’yi iyi bilen genç asistanları kullanacağız” diyor. 

Bahsettiği Boşnakça hocalarından birini iyi tanıyorum. Evet, Türkiye’de eğitim gördü. Ancak ne Boşnakçası Boşnakça, ne de Türkçesi Türkçe.

Benim tespitlerim bunlar..

Kendilerinin farklı bir anlatımı varsa, köşem kendilerine her zaman için açıktır.

  

Yorumlar