Duyuru

Tiran Camii’ne paralel çengel

Arnavutluk Haberleri - Türkiye Haberleri

  /   1281   /   10 Nisan 2015, Cuma

Akit
 Yazdır

  

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da, Enver Hoca’nın ateist rejiminin hışmından kurtulabilen, tek bir cami var: Edhem Bey Camii. Bu cami, Tiran’a yetmiyor. Cuma ve bayram namazları meydanlarda kılınıyor. Bu sebeple 1993 yılında, Tiran şehir merkezindeki parlamento binasının yanı başında yer alan araziye, büyük bir cami inşa edilmesi çalışmaları başlatıldı. 

Tiran Büyük Camii için Arnavutluk’ta ve Türkiye’de, 3-4 kez para toplandı. Son 23 yılda, 18 kez temel atma töreni düzenlendi. Ancak hâlâ ortada somut bir şey yok.

Eğer yapımına başlanabilirse, Tiran Büyük Camii, “Balkanlar’ın en büyük camisi” olacak. Ne var ki yıllardır, adından daha büyük engeller çıkarılması sebebiyle, cami inşaatına tek bir kazma bile vurulamıyor. 

Politikacıların, yıllarca cami inşaatını seçim yatırımı olarak görüp, çözümsüz bırakmaları; onayı alınan projenin, mevcut araziden büyük olması; paralel yapı kontrolündeki Arnavutluk İslam Birliği’nin, caminin Türkiye eliyle yapılmasına mani olma gayreti, meseleyi bugünlere kadar taşıdı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Kasım 2014’teki “yeni caminin inşaatı başlamadan bu yıl bitmeyecek” açıklaması, umutları bir kez daha yeşertti. Proje için ihtiyaç duyulan ilave arazi sorunu da, komşu arazinin kamulaştırılması ile çözüldü. Geriye, paralel yapı ve paralel yapı kontrolündeki Arnavutluk İslam Birliği’nin ayak oyunlarını önlemek kaldı.

Cami inşaatını, Türkiye Diyanet Vakfı iştiraklerinden, KOMAŞ AŞ üstlendi. KOMAŞ, yaklaşık 1,5 yıl önce başlattığı girişimleri Aralık 2014’te neticelendirerek, Arnavutluk’ta bir şube açtı.

İşte tam da bu noktada, paralel yapı kuşatmasındaki Arnavutluk İslam Birliği devreye girdi. Arnavutluk İslam Birliği, o ana kadar KOMAŞ’a mali müşavirlik hizmeti veren Ahmet Gjinishi’nin yerine, paralel yapıya yakınlığı ile bilinen Aida Albayrak’tan hizmet alınmasını talep ediyor. KOMAŞ, talebi kabul ederek, mali müşavirlik hizmetini Aida Albayrak’tan almaya başlıyor. 

Aida Albayrak, aldığı tüm işleri eşi üzerinden, paralel yapıya yönlendirmesiyle biliniyor. Aida Albayrak, bir dönem paralel yapının Arnavutluk’taki okullarında alım-satım müdürlüğü yapan, Tahsin Albayrak’ın eşi.

Tahsin Albayrak, maddi ve manevi anlamda, paralel yapının Arnavutluk’taki uzantısına destek veren isimlerden. Kendisine ait facebook sayfası, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve AK Parti aleyhine ve Fethullah Gülen lehine propaganda paylaşımları ile dolu. Tahsin Albayrak’ın, TİKA, Arnavutluk Tiran Din Hizmetleri Müşavirliği ve Askeri Ateşelik ile irtibatta olduğu da iddia ediliyor.

Meselenin çok daha ilginç olan boyutu ise halef-selef mali müşavirler Ahmet Gjinishi ile Aida Albayrak, kısa süre öncesine kadar, iki ortak olarak aynı ofiste çalışmış olmaları. Albayrak çifti, paralel yapıya öylesine bağlılar ki, müşavirlik hizmeti verdikleri ofisini dahi paralel yapının toplantıları için üs olarak kullanıyorlar. 

Ahmet Gjinishi, paralel yapıyla olan ilişkilerini ofise taşımalarını tasvip etmediğinden, Albayrak çifti ile ortaklığını sonlandırmış. Bu ayrılıktan kısa bir süre sonra KOMAŞ, Arnavutluk Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda Ahmet Gjinishi’yle olan ilişkisini sonlandırıp, Aida Albayrak’tan hizmet almaya başlamış. 

Tiran Büyük Camii inşaatındaki paralel kuşatma, bununla da kalmıyor. KOMAŞ AŞ’nin tercümanlık hizmetini veren S. de oldukça dikkat çekici bir isim. Kısa süre öncesine kadar Arnavutluk Tiran Din Hizmetleri Müşavirliği’nde çalışıyordu. Arnavutluk sorumlusu Abdullah Fıstık başta olmak üzere, paralel yapının üst düzey yönetim kadrosuyla yakın ilişkileri bulunan ve Arnavutluk teşkilatlanma toplantılarına aktif olarak katılan bir kişi. 

Paralel kuşatmanın bir de, denetim firması hizmeti veren, ICE boyutu var. Fakat bizim, bu haftalık, daha fazla yerimiz yok. ICE firmasının paralel yapı ile bağlantısını ve Tahsin Albayrak’ın, Arnavutluk’ta yürüttüğü diğer işleri önümüzdeki haftaya bırakalım. 

O vakte kadar sorularımız şunlar olsun: KOMAŞ, Arnavutluk’a yabancı bir firma olduğuna göre, paralel yapıya mensup, bu isimleri kimden aldı? Bu isimlere kim(ler) referans oldu? Camilerde toplanan zekât, fitre ve sadakaları, paralel yapı mensuplarına, kim(ler) yediriyor? Neden tüm isimler, şu veya bu şekilde, Arnavutluk Tiran Din Hizmetleri Müşavirliği ile bağlantılı çıkıyor?

  

Yorumlar