Duyuru

Doğu Bosna'da Ezan Sesleri

  /   8745   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

 

Beş şey gariptir. Okunmayan Kur’an-ı Kerim ve cemaati olmayan camiler, bunlardan ikisidir.

Ne yazık ki Balkanlarda yüzyıllık tehcir ve zulümler sonucunda cemaatini kaybederek garip kalan Osmanlı yadigârı birçok camimiz var.

Bulgaristan’dan başlayıp, Bosna’da biten kuşak içerisinde yıkılmaya yüz tutan camiler yeni sahiplerini bekliyor. Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna’da mevcut bulunan camiler, Müslüman kimliğimizin ve tarihimizin en önemli eserleridir.

Bir zamanlar bu camilerden ezan sesleri yükseliyordu. Şimdi ise yıkılmamak için zamana karşı direniyorlar.

Özellikle burnumuzun dibindeki Batı Bulgaristan’da ilgisizlik ve imkânsızlıktan dolayı yıkılmaya yüz tutmuş Osmanlı camilerini görmeyenler bu hissiyatı anlayamazlar.

Atalarımızın at sırtında giderek binlerce kilometre ötelerde inşa ettikleri camilerin viran hallerini görüpte bir şey yapamamak çok acı. Balkanları her ziyaret ettiğimde içimdeki bu kanayan yara nükseder.

İHH Genel Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz ve Mütevelli heyetinden İşadamı Emin Şen geçen hafta birkaç günlüğüne Bosna’daydılar. Doğu Bosna’da ezanların susmaması için başlattıkları proje sebebiyle onları kutluyorum. Kutsal bir vazifenin yeniden ihya edilmesine hepimiz adına ön ayak oldular.

Murat Yılmaz’dan Bosna’da yaptıkları ziyaret ve çalışmaları hakkında aldığım bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Doğu Bosna: İHH maddi yetersizlikler sebebiyle imamı olmayan 6 camiye yardım elini uzattı. İHH, Doğu Bosna’da bulunan Caynice, Foca, Rogatica, Rudo, Visegrad ve Zepa bölgesinde altı camide görev alacak olan imamların maaşını karşılamayı üstlendi. Aylık olarak 500 Euro ödenecek olan altı imama bir sene için 36 bin Euro götürdüler.

Bosna İslam Birliği maddi imkânsızlıklar sebebiyle imamların maaşlarını vermekte zorlanıyor.  Doğu Bosna ve özellikle Goradje, Bosna’nın en fakir bölgelerinden.  Bu bölgedeki camilerin imam boşluğunun giderilmesi tarihi bir vazife niteliğinde.

Goradje Müftüsü Hamed Efendic, doğu Bosna’da ezanların susmaması için yapılan bu yardıma karşılık duygularını şöyle ifade etmiş. “Aliya İzzetbegoviç ve Boşnak halkı bu topraklarda ezanların susmaması için mücadele etti. Bunun için yüz binlerce insanımızı kaybettik. Şimdi ise kültürel olarak var olmanın mücadelesini veriyoruz. Dört bir yanımız Hıristiyan ülkelerle çevrili. Biz camilerimizde, okullarımızda verdiğimiz eğitimle milli ve manevi değerlerimizi daima canlı tutmaya çalışıyoruz. Bu noktada İHH’ nın altı camimizde görev alacak olan imamların maaşlarını üstlenmesini çok önemsiyoruz. Allah razı olsun. Bizi önemli bir sıkıntıdan kurtardılar. Eğer bu camiler imamsız kalsaydı İslami çalışmalarımız zarar görecekti

Bosna’da yürütülen diğer faaliyetler hakkında kısa bilgileri başlıklar halinde aktarayım.

Sümeyye Vakfı: Bosna’da Alija İzzetbegoviç’in önderliğinde kurulmuş olan Sümeyye Vakfı’nın faaliyet alanı genişliyor. Sırpların zulmüne maruz kalmış Boşnak kadınlarının psikolojik rehabilitasyonu amacıyla kurulan bu vakfın eğitim ve dil kurslarının maliyetini İHH karşılıyor.

Goradje: Şehirdeki Boşnak köylülerine ekonomik gelir sağlamak amacıyla büyükbaş hayvan desteği veriliyor.

Srebrenica: İHH heyeti Srebrenica katliamına uğrayan şehit aileler için 7 tane ev yaptırmıştı. Srebrenica Belediye Başkanı Abdurrahman Malkiç önderliğinde bu aileler ziyaret edildi.

Visoko: Osman Efendi Redzoviç Medresesinin anfi tiyatrosunun açılışı yapıldı. İnşaata maddi destek veren İHH resmi açılışta hazır bulundu.

İlk defa Almanya’ya gittiğimde minarelerden gök kubbeye yükselen “Ezan”ın hayatıma kattığı anlamı idrak etmiştim. Seyahatim ilerledikçe içimde tarif edilmez bir eksiklik hissetmeye başlamıştım. Sebebini bilemediğim, ruhumu ezen acayip bir duyguydu. Bir şekilde mutsuzdum ve sebebini bilmiyordum.

Nedense, bir gece vakti kendi kendime gayri ihtiyari olarak ezan okumaya başlayınca ruhumun açlığını ve neden ezildiğimi anladım. Hayatımda ilk defa bu kadar uzun süre ezan sesini duymadığımı o an fark etmiştim.

Ezan okunmayan coğrafyalara yolculuk yapanlar bilirler. Doğduğumuz andan itibaren genlerimize işleyen ezan seslerine öyle alışmışız ki, yokluğu bizleri arayışa iter. Ruh ve gönül semada yankılanan “Ezan” seslerini duymayınca kendinde bir eksiklik hisseder.

Bir zamanlar kesintisiz bir hat üzerinde İstanbul selâtin camilerinden başlayıp, Edirne’den sonra, Pazarcık, İhtiman, Filibe, Küstendil, Kumanova, Üsküp, Priştina, Mitrovica, İpek, Novi Pazar’dan Bosna’nın her yanında arş-ı Ala’ya ulaşan Ezan sesleri “Bİ-İZNİLLAH” kıyamete kadar susmayacaktır.

Yeni Sakarya Gazetesi, 30 Nisan 2008

  

Yorumlar