Buluşma notlarının son yazısında Meriç’in öte yakası olarak tabir ettiğimiz neredeyse bir ok atımı uzaklıktaki kardeşlerimizden bahsedeyim sizlere.
Yunanistan(Batı Trakya) Seçilmiş Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, panelde çok harika bir sunum yaptı. İzleyenlerin duygulu anlar yaşadığı görüntüler eşliğinde Yunanistan’da yaşayan Müslüman soydaşların sıkıntılarını, beklentilerini ve yaptıkları hizmetleri öğrenmiş olduk.
Bir ara kendisine Hocam kusura bakmayın sizinle yeterince ilgilenemedik deyince çok zarif bir şekilde şöyle dedi. “İbrahim Bey, biz misafir sayılmayız. Siz diğer ülkelerden gelen yabancı konuklarla ne kadar çok ilgilenirseniz biz de o kadar mutlu oluruz. Biz kendi evimizdeyiz.”
Yunanistan hükümetinin Türkler üzerinde uyguladığı baskı nedense yeterince duyurulamıyor. Hali hazırda Avrupa Birliğinin şımarık çocuğu Yunanistan’ın, kendi içerisindeki etnik yapılara ne kadar demokratik davrandığını sorgulamak gerek.
Batısında Çameria Arnavutlarına, Kuzeyinde Makedonya’ya, Doğusunda ise Türklere baskı uyguluyor. Arnavutların isimlerini değiştirmeleri ve vaftiz olmaları karşılığında para teklif ettiğini söylediklerinde inanmakta zorlanmıştım.
Osmanlı sonrasında meydana gelen siyasi boşluğu fırsat bilen Yunanlılar, 1941- 1945 yılları arasında sistemli olarak “Çameria” Arnavutlarına soykırım uygulamışlardı. Ermenilerin yaşadığı 1915 olaylarının uluslararası arenada soykırım olarak dillendirilmesini keyifle izleyen Yunanistan’ın Çameria bölgesinde yaptığı soykırımları hatırlatmak yerinde olacaktır.
Yunanistan’ın yaptığı soykırımlar ve göçler sonrasında kalan bakiye olan asimile edilmiş Arnavutların sayısını tam olarak bilebilmemiz mümkün değil.
Diğer yandan Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin haklarının verilmesi konusunda ipe un sermeye devam ediyor. Seçilmiş müftümüzün Hükümet tarafından kabul edilmemesi, Türkler arasında ihtilafın körüklenmesi ve kuvvetin bölünmesine zemin hazırlıyor.
Bulgaristan Baş müftü Yardımcısı Vedat Ahmet, henüz 29 yaşında olmasına rağmen yaşına göre çok olgun bir insan. Bilgili ve samimi bir dava adamı. Yüzü ayın ondördü gibi parlak ve çehresi vakur ama dingin…
Kendisi ile ortak dostumuz Sofya Baş müftü yardımcısı Necati Ali hakkında ve yaptıkları hizmetleri konuştuk. Vedat Ahmet’in daveti üzerine nasip olursa ilk fırsatta Bulgaristan’a onları ziyarete gideceğim.
Müftülüğün hizmetlerinin farkında değiliz ama Bulgaristan’daki homojen yapı içerisinde azınlık olan Türk kardeşlerimiz İslam’ın da bayraktarı konumundalar. Özellikle Doğu Bulgaristan sınır boylarında dökülmeye yüz tutan İslam eserlerinin onarımları ve oradaki az sayıda Türklerin bilgilendirilmesi için canla başla çalışıyorlar.
Her gördüğümde içimi sızlatan Kriva Palanka yolundaki Küstendil Camii, yıkılmamak için zamana direniyor. Müslüman kalmayan bu şehirdeki Osmanlı emaneti bu camii onarılmak ve ibadete açılmak için destek bekliyor.
Aman Allah’ım, dünyanın birçok coğrafyası hizmet ve yardım bekliyor. Elimizdeki kısıtlı imkânlar ile her yere yetişmek mümkün değil. Allah’ın kalplerimizi birleştirmesi ve işlerimize bereket katması için dua etmeliyiz.
Edirne’nin öte yakasında kalan Türklerin asil mücadelesi doğrusu üzerinde düşünülmeye değer.
Dört günde Bosna’dan Edirne’ye gelebildik. Dört günde yazdıklarımın yanında yazılamayan yüzlerce anı hafızamda derin izler bıraktı. Bosna savaşının yaşandığı 92–95 yılları arasında canlanan Meriç’in öte yakasına dair oluşan hassasiyetin üzerinden yıllar geçmişti.
“Balkan sevdasını unutan gönülleri” bir nebze olsun suladıysak ne mutlu bizlere.
Buluşmaya katılan sekiz ülke temsilcilerinin tamamını oluşturan fotoğraf karesini bir bütün olarak görebildiğimiz gün, şanlı tarihimiz modern versiyonu yeniden tekerrür edecektir.
Osmanlı mirası, Meriç’in öte yakasında capcanlı yaşıyor.
Selam ve Barış için tekrar Balkanlarda var olduğumuz gün mirasımız geri dönecektir.
Gayret bizden, başarı Allah’tandır.
TEŞEKKÜR: Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran’ı, Türk insanına yakışan ev sahipliğinden dolayı tebrik ediyorum.
Heyeti makamında kabul ederek misafirlerimizi onurlandıran Sakarya Valisi Sn. Hüseyin Atak’a şahsım ve Balkan Araştırmaları Derneği adına teşekkür ediyorum.
Misafirlerimizin tamamını Serdivan’da verdiği özel bir yemekle onurlandıran Başkan Zeki TOÇOĞLU’na,
Hayır pilavına davet ederek misafirlerimize ve bizlere nostalji yaşatan Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman’a,
Balkan Buluşması için emek veren, iştirak eden dostlarımızın tamamına teşekkür ediyorum.
Yeni Sakarya Gazetesi, 21 Haziran 2008
Yorumlar